Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İmalat PMI Ağustos’ta Sınırlı Yükseliş Gösterdi

Dünya genelinde PMI verilerinin açıklanmaya devam ettiği dönemde, Türkiye için Ağustos verileri geldi. İSO imalat PMI, geçen ay hafif toparlanma kaydetti.
Türkiye İmalat PMI Ağustos’ta Sınırlı Yükseliş Gösterdi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) rakamları açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayımlanan rapora göre Türkiye’de imalat PMI, Ağustos ayında 47,4’e yükseldi.

Faaliyet koşulları üst üste altıncı ay zayıfladı fakat yine de açıklanan veriler sektördeki bozulmanın hız kestiğini ortaya koydu. Manşet endeks ile uyumlu olarak üretimdeki yavaşlama temmuza kıyasla daha ılımlı gerçekleşti.

Temmuz ayında 46,9’a gerileyen endeks, Şubat ayından bu yana 50,0 eşik değerin altında kalıyor. Temmuz ayındaki düşüş, 2020 yılının Mayıs ayından bu yana gerçekleşen en belirgin yavaşlama olmuştu.

Raporda, geçen ay birçok sektörde zorlu faaliyet koşullarının devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Ağustos ayında yeni siparişlerin artış gösterdiği tek sektör kara ve deniz taşıtları oldu.

Temmuz ayından bu yana gerçekleşen değişimlere bakıldığında üretimin birçok sektörde gerilediği, istihdamın ise olumlu gelişme gösterdiği kaydedildi. İSO ve S&P Global’den elde edilen verilere göre Türk imalat sektöründeki ivme kaybı devam etti.

GCM Yatırım Banner

Enflasyonist Baskı Ağustos’ta Azaldı

Enflasyonist Baskı Ağustos’ta Azaldı
Kaynak: İSO

Girdi enflasyonundaki düşüşün firmaların üzerindeki maliyet baskısını hafiflettiği belirtildi. Enflasyon oranlarında gevşemenin sürdüğü ve girdi maliyetlerinin son 31 ayın en düşük artışını kaydettiği açıklandı.

Yeni siparişler Mayıs 2020’den bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi. Firmalar talep yetersizliği, fiyat artışı ve küresel ekonomik zayıflığın sektör faaliyetlerini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Anketin en pozitif gelişmesi ise istihdam artışının son üç ayın en yüksek düzeyine çıkması oldu. Söz konusu dönemde fiyat baskıları müşteri talebi ve üretim hacimlerini etkiledi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Ağustos’ta üretimdeki zayıflamanın hız kesmesine karşın yeni siparişlerdeki düşüşün salgının başından bu yana en yüksek oranda gerçekleştiği ve bunun endişe verici olduğunu belirtti.

Verilere dair değerlendirmesinde, “Maliyet baskılarının Ağustos ayında hafiflemeye devam etmesi, firmalar için belli bir rahatlama sağlıyor. Girdi fiyatlarındaki artışın iki buçuk yılı aşkın bir dönemin en ılımlı düzeyine gerilemesi, satış fiyatlarındaki yükselişin de yavaşlamasını sağladı.” ifadesini kullandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın