Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İmalat PMI 5. Ayında da Kritik Değerin Altında

Mart ayında 50,0 büyüme eşiği altına inerek daralmaya geçen imalat PMI, Temmuz'da keskin bir düşüş gösterdi. Detaylar haberimizde...
Türkiye İmalat PMI 5. Ayında da Kritik Değerin Altında
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

IHS Markit tarafından oluşturulan Satınalma Yöneticileri Endeksleri (PMI) verileri açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan bilgilere göre Türkiye’de imalat PMI Temmuz ayında 46,9’a geriledi.

Üst üste beş aydır 50’nin altında kalan endeks Mayıs 2020’den beri en belirgin yavaşlamaya işaret etti.

Nisan ve Mayıs’ta 49,20 ile sabit kalan değer, Haziran’da 48,10 seviyesine gerilemişti. Mart ayında 50,0 eşik değerin altına inerek, kötümser seviyeye geçen imalat PMI, Haziran’da son iki yılın en düşüğünü kaydetmişti.

Ekonomik faaliyet koşullarının ölçümü konusunda hem küresel hem de yurt içindeki gelişmeleri ortaya koyan gösterge, her ay açıklanarak piyasaya dair güncel bilgileri sunmaktadır.

Raporda yavaşlamanın genel bir talep yetersizliğinden kaynaklandığı, belirsiz piyasa koşulları ve devam eden fiyat baskılarının sorunu daha da derinleştirdiği ifade edildi.

GCM Yatırım Banner

15 Yılda İlk: 10 Sektörün Tamamı Yavaşladı!

15 Yılda İlk: 10 Sektörün Tamamı Yavaşladı!
Kaynak: İSO

İmalat sektörünün genelinde yavaşlamayı işaret eden verilere göre son 15 yıldır ilk defa 10 sektörün tamamında üretim yavaşladı.

Satın alma faaliyetlerinin azaldığı öte yandan istihdamda son 26 ayın en hızlı artışının gerçekleştiği belirtildi. Firmaların kapasite artışına bağlı olarak istihdam artırmaya gitmesi, sektöre dair en olumlu gelişmelerden biri oldu.

Rapora göre hem üretim hem de yeni siparişlerde, coronavirüs salgının ilk dalgasından bu yana en belirgin ivme kaybı yaşandı. Talep tarafında ılımlı iyileşme olurken, yeni ihracat siparişleri yataylığını korudu.

Enflasyonist baskıların hafiflediği ancak Türk lirasındaki değer kaybına bağlı olarak girdi maliyetlerinin keskin bir şekilde artmaya devam ettiği açıklandı. Yine de 2021 yılının Şubat ayından bu yana en ılımlı artış olduğuna dikkat çekildi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, yılın ikinci yarısı başlarken piyasa belirsizliği, zayıf talep ve fiyat baskılarının Türk imalatçıları açısından zorlu faaliyet koşullarına yol açtığını söyledi.

Genel olarak bakıldığında, PMI anket sonuçlarında sadece yeni ihracat siparişleri ve istihdam tarafında nispeten olumlu bir görünüm olduğuna dikkat çekti. Hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatlarındaki artışların yaklaşık bir buçuk yılın en düşük oranında gerçekleştiğini dile getirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.