Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Yönetim Kurulu Üyesi Sabine Mauderer, son endişeler ve enflasyonla ilgili konuştu. Bundesbank tarafından yayımlanan konuşmaya göre Mauderer, şu ifadelerle dikkat çekti:
“Beklenen politika sonuçları veya finansal varlıklar için fiyatların beklenen gidişatı söz konusu olduğunda, işler çok daha karmaşık hale gelebilir.”
Silikon Vadisi Bankası’nın iflası ve Credit Suisse ile ilgili endişelerin finans piyasalarında dalgalanmalara yol açtığını anımsatan Mauderer, volatilitenin yüksek olduğunu, piyasa likiditesinin zarar gördüğünü ancak genel anlamda piyasaların işlemeye devam ettiğini belirtti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’nin “sağlam” dediği Euro Bölgesi bankacılık sektörüne değindi. Lagarde’ye paralel şekilde sektör hakkında şöyle güvence verdi:
“Sanırım hepimiz sektörün 10 veya 15 yıl öncesine göre çok daha iyi bir konumda olduğunda hemfikir olabiliriz. Bankaların kapitalizasyonu çok daha yüksek ve güçlü. Likidite pozisyonları da çok daha güçlü. Euro Bölgesi bankacılık sektörünün esnek olduğunu söylemek doğru olur ve düzenleyici çerçevesi sağlamdır.”
Aynı zamanda yine önceki yetkililere paralel şekilde ECB’nin gerektiğinde müdahaleye hazır olduğu mesajını verdi. Sistem araçlarının, gerekirse likidite desteği sağlamak ve para politikasının sorunsuz aktarımını sürdürmek için tam donanımlı olduğunu vurguladı.
Enflasyon konusuna gelince ise Şubat ayındaki yüzde 9,3’lük oranın-önceki aylara göre daha düşük olmakla birlikte çok yüksek kaldığını aktardı.
Özellikle, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyondaki son artışı endişe verici olarak nitelendirdi.
“Daha da önemlisi Almanya’da hem manşet enflasyon hem de çekirdek enflasyon muhtemelen gelecek yıl ve muhtemelen 2025’te de yüzde 2’nin üzerinde kalacak” diyen Mauderer, faiz oranlarının birincil araçları olmaya devam ettiğini belirtti.
Bu söylem, geçen hafta bankacılık krizi ortasında endişelere rağmen faizde 50 baz puan artırım yapan ECB’nin agresif kalacağının sinyalini verdi.
Son olarak IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, merkez bankacılarının görevi hakkında şu sözüne tamamen katıldığını dile getirdi:
“Para politikası verilere bağlı kalmalı, iyi iletilmeli ve enflasyon beklentilerinin sabit kalmasını sağlamalı.”
Böylesine bir pusulaya sahip olmanın, belirsizliğin arttığı zamanlarda çok daha önemli olduğunu ekledi.