Borsa İstanbul haftaya hafif yükselişle başlayıp hemen ardından sert satışa döndü. Önce 8850 puandaki kritik seviyenin altına inen BIST 100 endeksi, devamında hızla 8800 puanın altında gezmeye başladı.
BIST 100 endeksi TSİ 15:15 sularında yüzde 1,8 civarında kayıpla 8720 puanın altında gezmeye başladı. TSİ 14:15 sularında ise 8703,27 puana kadar inen BIST 100 endeksi, 19 Mart 2024 tarihinden sonra kaydettiği en düşük seviyeyi gördü.
Aracı kurumlar borsanın yılı 13 bin puan seviyelerinden kapatmasını beklerken, şu anda bu seviyeler oldukça uzak görünüyor. Uzmanlar ise Kasım ve Aralık aylarında bir ralli görülmezse yılın negatif bölgede tamamlanacağını ifade ediyorlar.
CNBC-e yayınına katılan Yunus Kaya, borsadaki düşüşün ana nedenini yabancı yatırımcı olarak gösterdi. Stratejist Yunus Kaya, çevremizde artan savaş gerilimi ve içerde artan risk primine dikkat çekti.
Kaya, “İran İsrail gerginliğinin gittikçe artması, bize yansıması potansiyel bir unsur. İsrail ile aramızda artan gerilim önemli bir unsur. Yabancı yatırımcının merkezi ise genelde Amerika’dır. ve Amerika’da da yoğun bir Yahudi lobisi dikkat çeker para konusunda. Büyük şirketlerin yönetiminde de etkinler. Oradaki gerilim bize bir miktar negatif yansıyabilir diye düşünüyorduk ama ne kadar yansıyacağını kestirmek zor,” ifadelerini kullandı.
Borsada Baskı Bir Süre Daha Devam Edecek!
Stratejist Yunus Kaya, endekse teknik bakıldığı zaman 200 günlük hareketli ortalamanın altında bir seyir olduğunu ve bunun baskının bir süre daha devam edeceğine işaret ettiğini söyledi. Buradan toparlanmanın gelmesi için önümüzde birçok seçenek olduğunu; ancak bunun değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinden emin olmadıklarını ifade etti.
Kaya, “Geçen yıl Ekim ayına kadar yine borsa kötüydü. Kasım, Aralık ve Ocak’ta 3 milyar dolarlık para girdi ve 2024’e başlarken rekor üstüne rekor kırmıştık. Şimdi de Kasım ve Aralık için olumlu beklentilere sahip olabiliriz,” dedi.
Yılın ilk yarısındaki olumlu tabloya dikkat çeken Kaya, enflasyon beklentilerine rağmen borsanın getiri anlamında pozitif tarafta yer aldığını vurguladı. Yılın ilk altı ayında yıl sonu enflasyon tahminine göre pozitif kazanca işaret eden borsanın, şimdi bunu hazmetme sürecinde olduğunu belirtti.
Şu anda BIST 100 endeksinin enflasyonu geçmek için yılı 11 bin puan üstünde tamamlaması gerektiğini belirten Kaya, Kasım ve Aralık’ta bir ralli görülmezse yılı enflasyonun altında bir getiriyle kapatacağımızı vurguladı. Yılın ikinci yarısındaki kayıplar nedeniyle yılın negatif tamamlanabileceğini tekrar tekrar ifade etti.
Yabancı çıkışına özellikle dikkat çeken Kaya, “Ana baskı unsurunu yabancılar olarak görüyorum. Örnek vermek gerekirse; Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül, beş ayın beşinde de satış yiyen hisseler var. Mesela Tüpraş (TUPRS) 724 milyon dolar satış yemiş yabancıdan, beş ayın hepsinde de satış yemiş. Akbank (AKBNK) 5 ayda da satış yemiş, 390 milyon dolar. Koç Holding (KCHOL) beş ayda da satış yemiş, 357 milyon dolar. Yapı Kredi (YKBNK) 5 ayda da satış yemiş, 350 milyon dolar. Ford Oto (FROTO) 5 ayın hepsinde de satış yemiş, 140 milyon dolar satış yemiş.” ifadelerini kullandı.
Borsada ilk 10 hissenin yabancıdan 3,3 milyar dolar satış gördüğünü söyleyen Kaya, borsadan 2018 yılından bu yana yabancı çıkışı olduğunu vurguladı. 7 yılda 17 milyar dolarlık para çıkışı olduğunu söyleyen Kaya, “Bunun sadece beş ayda 3,3 milyar dolarını bu 10 hisseden yapmışlar,”dedi.
Bu ilk 10 hissenin ise BIST 30’un yüzde 60’ı yaptığına dikkat çeken stratejist, endeksi baskılayan en önemli konunun bu olduğunu ifade etti.