Geçtiğimiz hafta piyasalar kabineyle ilgili beklentileri ve ekonomi yönetiminde yer alması beklenen Mehmet Şimşek ismini fiyatlamıştı. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabinede yer alacak isimleri açıkladı. Uzun süredir gündemde olan ve piyasaların sıcak baktığı bir isim olan Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı oldu.
Geçtiğimiz hafta yüzde 11,66 oranında yükseliş kaydeden Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, kabineyle ilgili gelişmelere oldukça olumlu bir tepki verdi. BIST 100 gün içinde 5374 puanı görerek 3 ayın zirvesini test etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanması ve kabinedeki isimlerin netleşmesi piyasalardaki belirsizliklerin büyük bir bölümünün ortadan kalkmasına ortam hazırladı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Kabine açıklamasından önceki son işlem gününde kapanışını 5114 puandan yapan BIST 100 endeksi, 5 Haziran’a 5233 puan ile alıcılı başladı. Endeks günün tamamında artış kaydederek kapanışını yüzde 5 yükselişle 5372 puandan gerçekleştirdi.
BIST 100 önceki kapanışa göre 257 puan yükselirken toplam işlem hacminde de sert bir yükseliş görüldü. Geçtiğimiz haftalarda 40-60 milyar TL arasında gidip gelen işlem hacmi 102,2 milyar TL’ye yükseldi.
BIST 100’de 5400 seviyesi direnç, 5100 ve 5000 puan destek olarak takip ediliyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Sektör endeksleri arasında bankacılık endeksi yüzde 3, holding endeksi ise yüzde 5,58 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri artarken en çok yükselen yüzde 9,22 ile ulaştırma oldu.
En çok yükselen hisse senetleri arasında Avrupa Yatırım (AVHOL), Sasa Polyester (SASA), Bosch Fren (BFREN), Osmanlı Menkul (OSMEN), Gersan Elektrik (GEREL), Hektaş (HEKTS) gibi şirketler oldu.
Borsa İstanbul’da sert yükselen endekse rağmen negatif hareket ederek yüzde 10 değer kaybı yaşayan şirketler İmaş Makine (IMASM) ve İşbir Sentetik Dokuma (ISSEN) oldu.
Yatırımcıların yakından takip ettiği şirketler arasında yer alan Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK) yüzde 4,5, Akbank (AKBNK) yüzde 3,5, Türkiye Garanti Bankası (GARAN) yüzde 2,8, Petkim Petrokimya (PETKM) yüzde 2,9, Doğan Şirketler Grubu (DOHOL) yüzde 8, Koza Altın İşletmeleri (KOZAL) yüzde 1,7 ve Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları (SISE) yüzde 4 yükseldi.
Uzmanlar Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle Ortodoks politikalara dönüşün sinyalinin alındığını belirtiyor. Şimşek’in mevcut model ile devam etmeyeceği, görevi kabul ettiğine göre politikaların da değişeceğini ifade ediyor. 31 Mayıs tarihinde Erdoğan ile görüşen Şimşek, göreve gelmek için bazı şartlar öne sürmüştü.
“Ekonominin Rotası Değişecek”
Ekonomi yazarı Barış Soydan, kabinede yer alan isimleri ve piyasalara etkisini analiz etti. Yeni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da tıpkı Mehmet Yılmaz gibi Ortodoks politikalardan yana bir siyasetçi olduğunu vurguladı.
Soydan, ekonomiyi artık bu iki ismin yöneteceğini paylaştı ve “Belli ki ekonominin rotası değişecek” ifadelerini kullandı.
Geçen hafta gerçekleşen BIST 100’deki ve bankacılık endeksindeki yükselişlere dikkat çekerek Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 550’lere kadar indiğini kaydetti. Bunların tamamen kabinedeki isimlere yönelik beklentilerle gerçekleştiğini, hafta sonu gelen açıklamalarla piyasaların tahminlerinin hasıl olduğunu bildirdi.
“Hayalci Olmamak Lazım”
Bundan sonraki süreçte Borsa İstanbul’daki seyrin nasıl olacağını Mehmet Şimşek’in politikalarının belirleyeceğini belirtti. Ekonomi modelinin ne hızda değiştirileceğinin de piyasalarda hissedileceğini paylaşan Soydan, Erdoğan’ın bazı kırmızı çizgilerinin olduğunun söyledi.
Şimşek’in bütün ekonomi politikalarını kökten değiştiremeyeceğini aktardı ve ayrıca bunun 1 gecede ya da 1 haftada olmasının mümkün olmadığının altını çizdi. Ortamın bunların gerçekleşmesi için gerekli koşullara sahip olmadığını, Merkez Bankası’nın kasasında döviz kalmadığını bildirdi.
Mehmet Şimşek Ne Yapacak?
Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kademeli bir geçiş yapacağını, bazı politikalara da dokunamayacağını ifade etti.
Erdoğan’ın seçimden önce CNN’e açıklamalarda bulunarak düşük faiz politikasının devam edeceğini söylediğini hatırlatan Soydan, “Mehmet Şimşek göreve geldi diye Erdoğan’ın bu politikasından vazgeçmesini beklemek gerçekçi olmaz.” dedi.
Şimşek’in TCMB’nin politika faizine dokunmadan piyasaya verdiği faizi yükseltebileceğini belirtti. Buna benzer bir metodun daha önce Berat Albayrak ve Murat Uysal döneminde uygulandığını, TCMB’nin arka kapıdan faiz artırdığını hatırlattı. Böylece politika faizi düşükken fonlama faizinin yükseldiğini aktardı.
Mehmet Şimşek’in de yeni dönemde dar alanda yaratıcılık gerektiren politikalar uygulayabileceğini paylaştı.