Borsa İstanbul’da 12 Haziran’da zirveye ulaşılmasının ardından yukarı yönlü hareketlilikler yerini satışlara bıraktı. 5730 puan ile yüksek sayılabilecek seviyelere çıkan BIST 100, hem kar realizasyonları hem de endeksi yukarıya taşıyan Sasa Polyester (SASA) gibi güçlü şirketlerdeki haber akışıyla yönünü negatife çevirdi.
Gün içinde Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yapılan açıklamada, 66,9 milyon adet SASA hissesinin kurumsal yatırımcılara hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile satışının gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamanın ardından şirketin hisselerinde sert düşüş görüldü. SASA, günü yüzde 10 değer kaybıyla tamamladı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
12 Haziran’da kapanışını 5588 puandan yapan BIST 100 endeksi zirve seviyesi olan 5730’dan oldukça uzaklaşarak değer kaybetti. Gün içinde en yüksek 5595 puanı gören endeks, günü yüzde 2,8 düşüşle 5429 puandan yaptı. Endeks haftalık yüzde 1, aylık yüzde 13,2, yıllık ise yüzde 113,4 oranında artış gösterdi.
BIST 100 önceki kapanışa göre 159,94 puan azalırken toplam işlem hacmi önceki günlere göre gerileyerek 84 milyar TL seviyesinde oldu.
Analistler 5400 seviyesinin destek, 5650 ve 5700 puanın direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,6 ile finansal kiralama olurken en çok kaybettiren yüzde 6,59 ile madencilik oldu. Bankacılık yüzde 0,8, holding endeksi ise yüzde 2,4 değer kaybetti.
ABD’de Enflasyon Verileri ve FED Faiz Beklentisi
Gün içinde ABD’den gelen kritik enflasyon verisi küresel pay piyasalarına yön verdi. ABD’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 4, aylık yüzde 0,1 oranında yükseldi. Veriler ABD Merkez Bankası’nın yarın alacağı kritik faiz kararına doğrudan etki edecek. Analistler, FED’in faiz oranını sabit tutacağı beklentisi ile küresel pay piyasalarında pozitif bir seyir olduğunu ifade ediyor.
Ekonomistler, FED’in yüzde 93 ihtimalle politika faizini değiştirmeyeceğini paylaştı. Toplantının ardından FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları yakından takip edilecek.
Uzmandan 6500 Puan Tahmini
Dünya Gazetesi’nde “Borsada Yükseliş Sürecek mi?” başlığı ile yorumlarını paylaşan Philip Capital Yurt İçi Piyasalar Grup Başkanı Üzeyir Doğan, kısa vadede volatilitenin artmasının sürpriz olmadığını belirtti.
BIST 100’ün fiyat/kazanç oranının 4,5 seviyesinden 5,5’e çıktığını söylese de tarihsel ortalamaların 10-11 arasında olduğunu hatırlattı. Bu durumun orta ve uzun vadedeki iskontonun halen devam ettiğini gösterdiğini paylaştı. Bu nedenle zaman zaman direnç bölgelerinde yaşanan düzeltmelerin alım fırsatı oluşturmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.
Borsanın TL bazında yükselmiş olmasına rağmen dolar bazında oldukça zayıf kaldığına dikkat çekerek bunun yabancı yatırımcıların henüz çok bir şey kaçırmadığının göstergesi olduğunu vurguladı. Hükümet tarafından verilecek mesajlarla birlikte yabancı para girişlerinin artabileceğini belirtti.
Borsa İstanbul’da hikayenin dolayısıyla yükselişin sonuna gelinmediğini ifade eden Doğan, yükseliş trendin hala başlarında olunduğunu aktardı.
5700’ün güçlü bir hacimle geçilmesi halinde 6500’ün kısa vadeli yeni hedef konumuna geçebileceğini yatırımcılarla paylaştı.
Dolar Bazında Borsa Yorumu
Nasıl Bir Ekonomi TV’de açıklamalarda bulunan Direktör Dr. Nuri Sevgen, piyasaları yorumladı. Sevgen, “Borsada dolar bazında hiçbir şey yapmadık.” ifadelerini kullandı. 2023’ün Ocak ayında görülen 5700 puanı hatırlattı ve 300 dolara karşılık geldiğini paylaştı.
Bugün itibarıyla Borsa İstanbul’un 235 dolar civarında olduğunu belirtti ve faizlerle ilgili piyasalarda endişenin devam ettiğini aktardı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) toplantısı olacağını kaydetti ve faiz artırımı olasılığının yüksek oranda fiyatlandığını ifade etti.