Borsa İstanbul, İsrail – Hamas savaşının etkisiyle 9 Ekim ile başlayan haftanın ilk gününde negatif bir kapanış yaptı. Dünyanın gündemine oturan Orta Doğu’daki kriz ile piyasalardaki stres yükseldi. BIST 100 endeksi kapanışını yüzde 3,2 düşüşle 8193 puandan yaptı.
2022’nin henüz başlarındayken Rusya – Ukrayna savaşı ile sarsılan küresel piyasalar, şimdi de İsrail ve Filistin arasındaki savaşın etkilerine maruz kaldı. Milyonlarca yatırımcı, söz konusu sürecin ne kadar devam edeceğini ve piyasalara etkilerinin hangi boyutta olacağını merak ediyor. Uzmanlar, destek mesajlarıyla taraflarını belli eden ABD, İran ve Rusya’nın olaya dahil olmasının gerilimi tırmandırdığını belirtiyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Bir önceki hafta kapanışını 8464 puandan yapan BIST 100 endeksi, İsrail ve Filistin arasındaki savaşın baskısıyla sert düştü. Güne 8300 puandan başlayan endeks, kapanışını yüzde 3,2 düşüşle 8193 puandan yaptı.
Endeks önceki kapanışa göre 271 puan düşerken toplam işlem hacmi 135 milyar lira seviyesinde oldu.
Tüm sektör endeksleri gerilerken en çok düşen yüzde 6,66 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu. Bankacılık yüzde 3,17, holding endeksi yüzde 3,58 değer kaybetti.
Analistler endekste 8100 seviyesinin direnç, 8400 ve 8550 puanın direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
İşlem hacmi en yüksek olan şirketler: Aselsan (ASELS), Tüpraş (TUPRS), Türk Hava Yolları (THYAO), Petkim (PETKM), Ereğli Demir ve Çelik (EREGL)
En çok para girişi olan şirketler: Koç Holding (KCHOL), Aselsan (ASELS) ve Bim (BIMAS)
En çok para çıkışı olan şirketler: Tüpraş (TUPRS), Pegasus (PGSUS) ve Ford Otomotiv (FROTO)
BIST 100 en çok yükselen 3 şirket: Aselsan (ASELS), Otokar (OTKAR) ve Konya Çimento (KONYA)
BIST 100 en çok düşen 3 şirket: Zorlu Enerji (ZOREN), Europen Endüstri (EUREN), Borusan Yatırım (BRYAT)
Uzmanların Beklentisi Ne?
Onedio’ya demeç veren uzmanlar, Orta Doğu’daki gerilimini ele aldı ve Türkiye’ye yönelik etkilerini değerlendirdi.
Öğretim Üyesi Sinan Ülgen, bölgede Türkiye açısından istenmeyen bir gelişme olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin bölgedeki ülkelerle ilişkilerinde normalizasyon sürecinde olduğunu ve çok mesafe kat edildiğini belirtti. Türkiye için orta ve uzun vadede en olumsuz senaryonun İran’ın da işin içinde aktif olarak rol alması olduğunu vurguladı. Uzman, bir göç dinamiğinin oluşabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Sinan Alçın, İsrail – Filistin savaşından en çok etkilenen ülkenin Türkiye olabileceğini kaydetti. Türkiye’nin iç dinamiklerinde IMF görüşmeleri ve OVP sonrasında enflasyonda beklenen yükselişle Borsa İstanbul’un ilk tepkisini geçen hafta SİHA gündemindeki gibi verdiğini belirtti. Yine de mevcut durumda yabancı yatırımcının Türkiye’ye girişinde “rasyonel” bakıldığında sorun görmediğini aktardı.
“Tarafsız Kalmamız Önemli”
Mesele Ekonomi’de konuşan Uzman Murat Sağman, savaşın ekonomik etkilerini ve Türkiye’ye nasıl yansıyacağını yorumladı. Türkiye’nin dış politikasında rasyonellik gördüğünü belirten Sağman, “Tarafsız kalmamız önemli.” dedi.
Gelecek günlerde Türkiye’nin rolünün daha da artacağını söyledi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her iki taraf adına bu işin sonlanması için açıklama yaptığını anımsattı.
Rusya – Ukrayna savaşının da ilk patlak verdiği dönemde çok konuşulduğunu ve dünyayı çok ciddi etkileyeceğinin düşünüldüğünü, fakat devam eden süreçte etkisinin azaldığını aktardı.
İsrail – Hamas arasındaki olayların da ilk günlerde çok konuşulacağını, fakat sonraki günlerde etkisinin azalabileceğini paylaştı. Sağman, şimdilik borsa anlamında çok fazla olumsuz bir etkinin beklenmediğini ifade etti.
En Yüksek Getiri Borsa İstanbul’da
QNB Finansınvest, aralarında Borsa İstanbul, S&P 500, dolar/TL, Euro Stoxx 50 ve ons altının bulunduğu listede en fazla BIST 100 endeksinin kazandırdığını belirtti.
2 – 6 Ekim tarihleri arasında en fazla getiriyi yüzde 1,6 ile BIST 100 sağlarken onu yüzde 1,1 ile S&P 500 ve yüzde 0,6 ile dolar/TL izledi. Bu süreçte Euro Stoxx 50 yüzde 0,1, ons altın ise yüzde 0,4 düşüş gösterdi.