Borsa İstanbul’da dalgalı bir seyir kendini gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde 5730 seviyesine ulaştıktan sonra satışların gelmesiyle birlikte düşüş gösteren BIST 100 endeksi, bugün tekrardan toparlanmayı başardı. Endeks yüzde 2,5 artışla kapanışını 5495 puandan yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), gün içinde menkul kıymet istatistiklerini açıklayarak yabancı yatırımcıların 9 Haziran haftasında yaptığı işlemleri paylaştı. Verilere göre yurt dışında yerleşik kişiler 9 Haziran haftasında 261,8 milyon dolarlık hisse aldı.
Söz konusu rakamlar Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareketliliğin istikrarlı bir şekilde devam edebilmesi için büyük önem taşıyor. Uzmanlar endekslerin kayda değer bir şekilde yükselebilmesi için işlem hacminin artması gerektiğini belirtiyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
14 Haziran’da kapanışını 5360 puandan yapan BIST 100 endeksi bugün 5397 ile açılış yaptı. Kapanışa doğru alımların gelmesiyle birlikte endeks günü yüzde 2,5 artışla 5495 puandan tamamladı. Gün içinde en yüksek 5495, en düşük 5378 puan görüldü.
BIST 100 önceki kapanışa göre 134,7 puan artarken işlem hacmindeki düşüş dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde 80-100 milyar TL arasında seyreden işlem hacmi bugün 68,2 milyar TL olarak gerçekleşti.
Analistler 5250 ve 5150 seviyelerinin destek, 5400 ve 5500 puanın direnç olduğunu belirtiyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,7 ile bankacılık endeksi oldu. Holding endeksi yüzde 1,64 yükselirken en çok kaybettiren yüzde 0,3 ile gıda, içecek olarak gerçekleşti.
ABD Merkez Bankası (FED) dün yaptığı toplantı sonucunda politika faizini yüzde 5- 5,25 aralığında sabit bıraktı.
Bugün ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı. ECB politika faizini 25 baz puan yükselterek enflasyonla mücadeleye vurgu yaptı.
Uzmandan Borsa İstanbul Değerlendirmesi
Osmanlı Yatırım Menkul Değerler’de Yatırım Danışmanı olarak görev yapan Sadık Mazanoğlu, Borsa İstanbul ile ilgili değerlendirmelerini Ekonomi Ekranı’nda yaptı. Hafta içinde BIST 100’de 5730 seviyesinin test edildiğini ve bunun tarihi zirve olarak kaydedildiğini belirten Mazanoğlu bu noktada kalıcılığın sağlanamadığını aktardı.
Bu işlem hacimleriyle zirve seviyelerin kalıcı olmasını beklemenin doğru olmadığını, zayıf hacimli yükselişlerde satışların öne çıktığını paylaştı.
5400 puanın kritik bir seviye olduğunu, birkaç gün boyunca bunun altına düşülmesi durumunda endeksin 5150-5200 aralığına inebileceğini söyledi. İşlem hacminin 100-130 milyar TL civarında olmasıyla 6000 seviyelerine doğru gidilebileceğini vurguladı.
Piyasayı Bekleyen Risk
Mazanoğlu, piyasaların önündeki risklerden birinin uzun sürecek olan Bayram tatili olduğunu ifade etti. Banka kredileri düşük olsa bile hisse senedi kredilerinin oldukça yüksek olduğunun altını çizen uzman, bu yüzden borsada satışların olabileceğini dile getirdi.
Bu satışların piyasayı bozacak seviyede olmayacağını, ama sürecin önündeki engellerden biri olduğunu kaydetti.
Sasa Polyester’den (SASA) gelen hisse satış haberini anımsattı ve bu gelişmelerin endeksi etkilediğini savundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın gelecek süreçte atacağı adımların piyasalar için çok önemli olduğunu belirtti. TCMB’nin politika kurulu üyelerinde herhangi bir değişiklik olmadığına dikkat çekti ve bunların faiz konusunda karar veren üyeler olduğunu aktardı.
Ekonomi yönetiminde atamaların ve bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini, zaman geçtikçe piyasaların umutsuzluğa kapıldığını ifade etti.