Türkiye’nin yasa boğulduğu, binlerce insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca insanın tek yürek olarak deprem için maddi, manevi seferber olduğu süreçte Borsa İstanbul’un 2.5 gün açık kalması binlerce kişinin tepki göstermesine neden oldu. Yaklaşık 15 milyon kişinin depremden doğrudan veya dolaylı şekilde etkilenmesi Sermaye Piyasası Kurulu’na yönelik eleştirileri artırdı.
Haftaya 4497 puandan başlayan BIST 100 endeksi, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından adeta tepetaklak oldu. Olağanüstü hal ilan edilmesine, binlerce kişinin enkaz altında yaşam mücadelesi vermesi, tüm Türkiye’nin deprem bölgeleri için elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışmasına rağmen Borsa İstanbul’da işlemlerin devam etmesi yatırımcıları şaşırttı.
Uzmanların büyük bir çoğunluğu 6 Şubat’ta başlayan 7,7 ve 7,6’lık depremlerin ardından piyasalar, ekonomi ve borsayla ilgili değerlendirme yapmayacaklarını söylemişti.
Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) herhangi bir yetkilinin kayda değer bir açıklama yapmaması, yatırımcıların tepkisinin büyümesine neden olan ana faktörlerden biri oldu.
Kaynak: Twitter
Zeynep Aktaş, sürecin çok kötü yönetildiğini, 3 günlük işlemlerin iptal edilmesi gerektiğini paylaştı.
Kaynak: Twitter
Yavuz, SPK’nın bu hafta yapılan tüm işlemleri iptal etme yetkisinin olduğunu aktararak “Bugün yapmayacaksanız ne zaman yapacaksınız?” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Twitter
Kürşad Bucak, yatırımcıların mağdur edildiğini, borsada yapılan işlemlerin iptal edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kaynak: Twitter
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, borsanın kapanmasının yetmeyeceğini, deprem sonrası yapılan işlemlerin mutlaka iptal edilmesi gerektiğini söyledi. İnternete erişimi olmayan 500.000 küçük yatırımcının haklarını korumak adına borsadaki işlemlerin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kaynak: Twitter
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün yaptığı paylaşımda bölgeden döndükten sonra SPK’ya gideceğini söyledi ve “En acı günlerimizde bile küçük yatırımcıyı soymaya doymadılar. Reziller!” ifadelerini kullanmıştı.
Kanun ve Prosedürler Ne Diyor?
Kaynak: Borsa İstanbul
Borsa İstanbul’un paylaşmış olduğu, 01/03/2016’da onaylanan ve 03/02/2023’te revize edilen Pay Piyasası Prosedürü’nde “Seansın yapılmasını engelleyecek nitelikte deprem, radyasyon tehlikesi, yangın, su baskını vb. doğal afetler, enerji kesintileri veya terör olayları gibi durumlar olması” halinde seansın durdurulup durdurulmayacağın, başlayıp başlamayacağına karar verilebileceği belirtiliyor.
8 Şubat’ta borsada işlemler durduruldu. Ancak 3 gün içinde meydana gelen büyük kayıptan dolayı hem yatırımcılar hem de uzmanlar işlemlerin iptal edilmesi gerektiğini vurguluyor.