Haftalardır günden güne rekor kırarak yatırımcıların dikkatini üzerine alan Borsa İstanbul’da 18 Temmuz’da satıcılı bir seyir görüldü. BIST 100 endeksi yüzde 3,5 düşüşle 6365 puana geriledi. Analistler geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamalarda kar satışlarının gelebileceği konusunda uyarılar yapmıştı. Bankacılık endeksi yüzde 6,3 değer kaybetti.
kolayca yatırım yapın
İşlem hacminin yılın ilk yarısına göre oldukça yüksek olduğu Borsa İstanbul’da yatırımcıların payları hızla artıyor. Türkiye’de yatırımcılar tarafından güvenilen ve yakından takip edilen uzmanlar, Borsa İstanbul için olumlu beklentilerini paylaşıyor. Ekonomi yönetiminin piyasalar tarafından daha kabul edilebilir adımlar atmasının ve 2. çeyrek bilançolarının açıklanmasının borsaya pozitif etki edeceği düşünülüyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Gün içinde 6662 puana kadar yükselen BIST 100 endeksi, kar satışlarının gelmesiyle günü negatif tamamladı. Endeks kapanışını yüzde 3,5 değer kaybıyla 6365 puandan gerçekleştirdi.
Önceki kapanışa göre 235 puan azalan endekste toplam işlem hacmi 139,5 milyar lira seviyesinde oldu.
Analistler BIST 100’de 6600 puanın direnç, 6300 ve 6200 puanın destek olduğunu belirtiyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Tüm sektör endeksleri gerilerken en çok değer kaybeden yüzde 6,3 ile bankacılık oldu. Onu yüzde 6,2 ile finansal kiralama ve yüzde 6 ile madencilik takip etti.
Analistler yurt içi piyasalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devam eden ziyaretlerinin takip edildiğini belirtiyor.
Uzman Açıkladı: Olumlu Hava Devam Edecek
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı borsa analisti Tuncay Turşucu, Borsa İstanbul’daki gidişatı değerlendirdi ve beklentilerini açıkladı. 17 Temmuz’da kendine ait Youtube kanalı üzerinden konuşan Turşucu, olumlu havanın devam edebileceğini, endeks olarak orta vadeli hedefin 7000 puan olduğunu belirtti.
Yıl sonuna kadar 7000’e ulaşmanın çok uzak bir ihtimal olmadığını, önümüzdeki süreçte bilançolarla açıklanacak olan kar rakamlarının çok önemli olduğunu vurguladı.
Enflasyonun artmasının herkesi etkilediğini, ancak bilançoları yukarı yönlü etkileyecek bir unsur olduğunu ifade etti. Net karların artmasıyla hisse başına karların yükseleceğini, bunun nominal bir ralliye benzeyeceğini dile getirdi.
Bu çerçevede enflasyonun altında yükselen şirketler de olacağı için şirketlerin iyi analiz edilmesi gerektiğini ve maliyet yönetimini iyi yapan şirketlerin öne çıkacağını bildirdi.
En Çok İşlem Gören Hisse Senetlerinde Günlük Hareket
Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK) yüzde 6,6 düşüşle 12,9 TL
Türk Telekomünikasyon (TTKOM) yüzde 4 düşüşle 21,7 TL
Petkim Petrokimya Holding (PETKM) yüzde 2,4 düşüşle 16 TL
Şekerbank T.A.Ş (SKBNK) yüzde 5,2 düşüşle 2,7 TL
Akbank T.A.Ş (AKBNK) yüzde 7 düşüşle 23,5 TL
Zorlu Enerji Elektrik Üretim (ZOREN) yüzde 6 düşüşle 3,4 TL
Turkcell İletişim Hizmetleri (TCELL) yüzde 0,7 artışla 44,7 TL
18 Temmuz’da günlük bazda yüzde 10 ile en çok yükselen hisseler VBT Yazılım (VBTYZ), Yeo Teknoloji (YEOTK), Obase Bilgisayar (OBASE), Say Yenilenebilir Enerji Ekipmanları (SAYAS), Pasifik Eurasia (PASEU), Emek Elektrik (EMKEL), Forte Bilgi (FORTE), VBT Yazılım (VBTYZ) ve Reysaş Lojistik (RYSAS) oldu. PASEU, gün içinde yeni şirket kurulumu için başvuruların yapıldığını, YEOTK ise 5.605.350 ABD doları bedelle sözleşme imzaladığını açıklamıştı.
Günlük yüzde 10 oranında gerileyen şirketler ise Vakıf Yatırım Ortaklığı (VKFYO), Vanet Gıda (VANGD), İzmir Fırça (IZFAS), Garanti Yatırım Ortaklığı (GRNYO) ve Avrasya Gayrimenkul (AVGYO) oldu.