Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsa İstanbul’da 2023’ün İlk Yarısında En Çok Kazandıran Hisseler

2023’ün ilk yarısı sona ererken BIST 100 yeni rekoruna ulaştı. Borsa İstanbul’da en çok kazandıran ve kaybettiren şirketler hangileri? İşte detaylar;
Borsa İstanbul’da 2023’ün İlk Yarısında En Çok Kazandıran Hisseler
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk yarısını 5759 puana ulaşarak rekorla tamamladı. Özellikle yılın ilk aylarında 2022’ye göre negatif hareketleriyle dikkat çeken Borsa İstanbul, seçim belirsizliği gibi başlıklardan olumsuz etkilendi.

Sizce FROTO Fiyatı Ne Olur?
Sonuçları görmek için lütfen katılım sağlayınız.
Düşük
Düşeceğini Düşünüyorum
Yükseleceğini Düşünüyorum
Yüksek

Yurt içinde seçime yönelik soru işaretlerinin yanında Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketi de piyasaları alt üst etti. Bunların yanında dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bankacılık krizi de küresel pay piyasalarını strese sokan gelişmeler arasında yer aldı.

Seçim sürecinin sona ermesi ve ekonomi yönetimine atanan yeni isimler, Borsa İstanbul’da olumsuz havanın yumuşamasını sağladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna Ortodoks politikalara yakın bir isim olan Mehmet Şimşek’in gelmesi, borsada talebin artmasında önemli rol oynadı.

Haziran ayına damga vuran gelişme ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan önderliğinde alınan faiz kararı oldu. TCMB, 22 Haziran’da yapılan toplantıda politika faizini yüzde 15’e yükseltmişti.

En Çok Kazandıran Hisseler

Borsa İstanbul’da 2023'ün İlk Yarısında En Çok Kazandıran Hisseler Kaynak: Tradingview

BIST 100 endeksinde 6 aylık süreçte en çok kazandıran şirketler Oyak Çimento (OYAKC), Tofaş Türk Otomobil Fabrikası (TOASO), Ford Otomotiv (FROTO), Alfa Solar Enerji (ALFAS), Migros Ticaret (MGROS), Türk Hava Yolları (THYAO) ve Türk Traktör (TTRAK) oldu.

6 aylık performansa bakıldığında yüzde 98 artış ile OYAKC ilk sırada yer alırken bunu yüzde 64,5 ile TOASO, yüzde 52,7 ile FROTO, yüzde 49 ile MGROS, yüzde 38 ile THYAO, yüzde 36 ile TTRAK takip etti.

En Çok Kaybettiren Hisseler

Borsa İstanbul’da 2023'ün İlk Yarısında En Çok Kazandıran Hisseler Kaynak: Tradingview

2023’ün ilk yarısında en çok kaybettiren şirketler yüzde 44,7 ile Aydem Yenilenebilir Enerji (AYDEM), yüzde 44,3 ile Kerevitaş Gıda Sanayi ve Ticaret (KERVT), yüzde 36 ile Başkent Doğalgaz Dağıtım (BASGZ), yüzde 35,3 ile Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFS), yüzde 34,6 ile Tukaş Gıda Sanayi ve Ticaret (TUKAS), yüzde 34 ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (KZBGY) ve yüzde 30,6 ile Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret (ASUZU) oldu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın