Borsa İstanbul’da uzun süredir konuşulan seçim süreciyle ilgili taşlar yerine oturmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün seçim kararnamesini imzaladı. Erdoğan, seçime yönelik tarihi daha önce bildirse de deprem felaketinden dolayı bunun değişebileceği konuşuluyordu.
Erdoğan’ın ifadelerinin ardından seçimin tarihine yönelik soru işaretleri kayboldu. Piyasalar, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere odaklandı. Uzmanlar borsanın ve diğer yatırım araçlarının akıbetini seçimle ilişkilendirerek sürecin oldukça kritik olduğunu paylaşıyor.
Borsada yatırımcılar açısından üzücü gelişmeler de yaşandı. Ereğli Demir ve Çelik ile İskenderun Demir Çelik’in bilançolarının beklentilerin altında gelmesi ve bu şirketlerin 2022 yılı net karından temettü vermeyeceğini duyurması bunlardan bazıları olarak karşımıza çıkıyor.
Şirketlere Tek Seferlik Ek Vergi
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin yaralarını sarmak için yapılacak harcamalara kaynak sağlamak amacıyla Kurumlar Vergisi mükelleflerine tek seferlik ek vergi getirildi. Buna göre şirketlerin kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden yüzde 10 oranında ek vergi alınacak.
Şirketlerin iştiraklerinden sağladığı kar paylarından, girişim sermayesi fonu katılma payları ile ortaklıklarının hisse senedinden elde ettikleri kar payı ve katılma paylarından yüzde 5 oranında vergi talep edilecek.
“Borsadaki Yatırımcılar Mutlu Değil”
EKOTÜRK TV’de Harika Ertunç’a konuk olan ALB Yatırım Baş Ekonomisti Filiz Eryılmaz, borsanın genel durumunu değerlendirdi. Depremin piyasalara etkisine dikkat çeken Eryılmaz, sürecin finansal olarak yönetilebilmesi için ek verginin getirildiğini paylaştı.
Ekonomist, 3 Ocak 2023’ten beri borsada yüzlerin gülmediğini, 2022’nin son aylarındaki güçlü kazanımların görülmediğini söyledi.
Borsadaki yatırımcıların mutlu olmadığını, özellikle 2022 yılında yeni katılmış küçük yatırımcıların kar satışlarıyla beraber çıkış yaptıklarını ve Kur Korumalı Mevduat’a (KKM) yöneldiğini ifade etti.
KKM’ye İlgi Artıyor
Kıymetli madenlerin de kazançlarını sildiğine dikkat çeken Eryılmaz, yatırımcıların alternatifsizlikten dolayı KKM’ye ilgisinin arttığını kaydetti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), KKM mevduatlarının 3 Mart haftasında yeni zirveye ulaşarak 25,4 milyar TL artışla 1,58 trilyon TL’ye ulaştığını bildirmişti. Borsadaki yatırımcı sayısındaki azalış da yatırımcıların tercihlerinin değiştiğini gösteriyor.
Enflasyonla ilgili tahminlerini de bildiren Ekonomist, Mayıs ayında enflasyonda yüzde 46’lara varan bir geri çekilme görülebileceğini belirtti.
Uzmanlar, sonuç olarak genel itibarıyla borsa için seçim sonuçlarıyla ilgili anket gibi belirli işaretlerin olması gerektiğini vurguluyor.
Analistler, içinde bulunduğumuz sürece yönelik depremin olumsuz etkileri ve seçim stresine rağmen endeksin ayakta kaldığını paylaşıyor. Önde gelen isimler dalgalanmaların devam edeceğini, seçimden sonraki 6 – 7 aylık sürece kadar sabırlı olunması gerektiğinin altını çiziyor. Bu çerçevede yatırımcıları uyararak kısa vadeli yatırımlar yerine uzun vadeli bir portföyle ile güvenilir ve vizyonu olan şirketlerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.
BIST 100 Endeksi
Kaynak: Paratic Piyasalar
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 5300 – 5500 seviyeleri arasında tutunmaya çalışıyor. Güne 5396 puandan başlayan endeks, haftanın son işlem gününü yüzde 1,13 kayıpla 5384 puandan tamamladı. Uzmanlar, düzenleyici kurumlar tarafından alınan karar ve tedbirlerin endeksi en kötü ihtimalle 5000 puanın üzerinde tutacağını ifade ediyor.
Endeks bir önceki güne göre 61,66 puan azalırken toplam işlem hacmi 86,3 milyar TL seviyesinde oldu.
BIST 100’de 5340 ve 5200 seviyesi destek, 5500 ve 5600 puan direnç konumu olarak karşımıza çıkıyor.
Dün ciddi bir çıkış yaparak yüzde 8 oranında kazandıran taş, toprak endeksi bugün en çok kaybettiren sektör oldu.
Taş, toprak endeksi yüzde 3,1 oranında düşerken en çok kazandıran yüzde 4 ile iletişim oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,39 değer kazanırken holding endeksi yüzde 1,2 düştü.
Analistler, küresel pay piyasalarında negatif bir seyir olduğunu ifade ediyor. Önümüzdeki hafta yurt içinde ödemeler dengesi, piyasa katılımcıları anketi, bütçe dengesi takip edilecek. Yurt dışında ise Avrupa Bölgesi’nde enflasyon ve sanayi üretimi gibi belirleyici veriler izlenecek.