Geçen haftayı genel olarak yatay tamamlayan Borsa İstanbul, yeni haftanın ilk gününü Varlık Fonu’nun desteği ile pozitif tamamladı. Depremden sonra işlemlere ara verilen sürecin ardından yüzde 10’lık bir artış görülse de devam eden günlerde beklentiler karşılanmamıştı. Yine de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul tarafından alınan kararlar endeksleri ayakta tutmayı başardı.
kolayca yatırım yapın
Bugün açıklanan bilgilere göre Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki şirketlerden en az 1 milyar dolar tahsil edilecek. Geçtiğimiz haftalardaki hareketliliği yorumlayan uzmanlar, yoğun satışların geldiğini, ancak düzenleyici kurumların aldığı kararların pozitif anlamda etkisinin ciddi olduğunu belirtmişti.
Adeta satışlarla yarışan önlemlerin üzerine TVF haberinin yayılmasıyla borsada olumlu bir hava oluştu.
Ancak Ocak ayında yatırımcılar açısından çok büyük bir güven kaybının yaşandığını söyleyen analistler, yatırımcıların panik yapmaması ve borsaya güvenebilmesi için tedbirlerin devamının gelmesi gerektiğini vurguluyor.
Borsada bugün için işlerin yolunda gittiği görülse de başta SPK olmak üzere bazı düzenleyici kurumlara eleştiriler devam ediyor. Ocak ayında meydana gelen düşüşlere ve depremin ardından sert kayıplar verilmesine rağmen işlemlerin iptal edilmemesine işaret eden analistler, bu gibi durumlarda açıklama yapan ve yatırımcıları bilgilendiren herhangi bir muhatap bulunmamasını büyük bir sorun olarak görüyor.
Uzmanlar, depremle ilgili kararların ve bölgedeki gelişmelerin Borsa İstanbul’a doğrudan etki edeceğini, devam eden süreçlerde enflasyonist baskılardan veya belirsizliklerden dolayı stres ortamının hala bir risk olarak görüldüğünü paylaşıyor.
Yatırımcının kafasının oldukça karışık olduğunu dile getiren analistler, Borsa İstanbul’da hisse bazlı hareketlerin ciddi olduğunu aktarıyor. Halka arzlarla birlikte yatırımcıların portföyünün sık sık değiştiğini söylüyor. Bu kapsamda birçok stres faktörünün öne çıktığı süreçte kısa vadeli işlemlerden uzak durulması gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor.
Uzmanlar, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun istinafta bekleyen davasını, İBB’ye kayyum atanma ihtimalini ve seçim belirsizliğini işaret ederek 2023 için genel anlamda çok pozitif konuşmak için zor olduğunu, ancak sıralanan risklerin zamanla azalacağını dile getiriyor. Bu gibi sebeplerden dolayı kısa vadeli yatırımlardan ziyade uzun vadeli, güçlü ve vizyonu olan şirketlere yapılan yatırımların hayal kırıklığına uğratmayacağı vurgulanıyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Cuma günü kapanışını 5058 puandan yapan BIST 100 endeksi, 27 Şubat’a 5076 puandan başladı. Alımların ağır bastığı günde Varlık Fonu’nun etkisiyle günlük artış yüzde 2,7 seviyesinde oldu. 5197 puana ulaşan endeks kapanışa göre 138 puan arttı.
Toplam işlem hacmi ise 85,2 milyar TL oldu.
BIST 100 endeksinde 5050 ve 5000 seviyeleri destek, 5300 puan ise direnç olarak takip ediliyor.
Analistler, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (FED) nihai faiz oranının beklenenden daha yüksek bir noktada belirleyeceğine ilişkin fiyatlamalarla küresel piyasaların dalgalı bir seyir izlediğini aktarıyor.
Geçen haftanın tamamında gerçekleşemeyen yukarı yönlü hareketin haftanın ilk gününde meydana gelmesi yatırımcılar tarafından da olumlu karşılandı.
Uzmanlar düzenleyici kurumların etkisinin yüksek olduğuna dikkat çekerek resmi kararların ve tedbirlerin sürekliliğinin sağlanması gerektiğini savunuyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Gün içinde en çok kazandıran yüzde 7,2 ile bankacılık endeksi olurken en çok kaybettiren yüzde 3,4 ile madencilik oldu. Holding endeksi ise yüzde 3 değer kazandı.
Gün içinde en çok işlem gören şirket Türk Haya Yolları (THYAO) olurken çok kazandıran ilk 5 hisse Rodrigo Tekstil (RODRG), Bosch Fren (BFREN), Kristal Kola (KRSTL), Aksa Akrilik (AKSA), Flap Kongre (FLAP) oldu.
En çok değer kaybeden hisseler ise Çimbeton (CMBTN), Konya Çimento (KONYA), Metemtur Otelcilik (METUR), Göltaş Çimento (GOLTS), Bursa Çimento (BUCIM) oldu.