Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsa İstanbul Günü Sakin Tamamladı! Endekslerde Dengeler Değişti

Türkiye’yi yasa boğan felaketin ekonomiye etkisi oldukça merak ediliyor. Bu süreçte hangi sektörler öne çıkacak? İşte detaylar;
Borsa İstanbul Günü Sakin Tamamladı! Endekslerde Dengeler Değişti
HABER GİRİŞ

Geçen yıl üzerinde çok baskı hissetmeden sert yükseliş kaydederek yatırımcı rekoru kıran borsa, 2023 yılında birçok kriz ve belirsizlikle yüzleşmek zorunda kaldı. Asrın felaketi olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli depremler, bunun sonucunda alınan kararlar ve Türkiye’yi bekleyen seçim piyasaların şekillenmesinde büyük rol oynuyor.

11 ili etkileyen ve 43 bin 556 can kaybının verildiği deprem, bölgede birçok soruna neden oldu. Binlerce yaralının olduğu illerde, barınma sorunları çözülmeye çalışılırken istihdam faktörü de göze çarpıyor.

Depremin Ekonomiye Etkisi Ne Olacak?

Milyonlarca kişinin etkilendiği felaketin ardından istihdamla ilgili sorunlarla birlikte Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaleminde önemli başlıkları oluşturan birçok üretim unsurunun da devre dışı kaldığından bahsedebiliriz. 11 ilde hayatın durma noktasına gelmesi, bölgedeki üretimi aksatmasından dolayı ihracat verilerini de etkileyeceği düşünülüyor.

Depremden etkilenen illerin GSYH’ya etkisinin yüzde 9,3 olduğu vurgulanırken burada yaşanılan kayıplardan kaynaklı olarak büyüme oranlarının da bir miktar düşmesi bekleniyor.

Araştırmalara göre bölgedeki tarım faaliyetleri, Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 14,3’üne tekabül ediyor. Önceki yıllara göre yağışların az olması zaten tarım ürünlerindeki verimliliği düşürmüştü. Bunun üzerine yaşanan deprem felaketi de Türkiye’deki ekonomik tabloyu daha da kötüleştirdi. Bölgenin sanayi faaliyetlerinde kapladığı yüzde 11,2’lik payın zarar görmesi de yine zor bir sürece kapı açıyor.

GCM Yatırım Banner

Bölgede yapılacak iyileştirme çalışmalarının, yeniden inşa edilecek şehirlerin maliyetlerinin 100 milyar dolar gibi bir rakamla gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Borsada Hangi Sektörler Öne Çıkacak?

Uzmanlar bu süreçte borsada volatilitenin yüksek olacağını vurgulamaya devam ediyor. Günlük bazda 5050 seviyesinin hem psikolojik hem de teknik açıdan çok önemli olduğunun altı çizilirken yukarı yönlü eğilimin daha ağır bastığı belirtiliyor.

Alınan önlemlerin Borsa İstanbul’u ayakta tutabileceği ifade edilse de seçim gibi belirsizliklerin negatif anlamda etki edeceği kaydediliyor. Piyasaların istikrarlı ve güvenilir bir yol bulabilmesi için soru işaretlerinin tamamen ortadan kalkması gerekiyor.

Analistler, borsada gerçekleşen kar satışlarının yeni alımlara zemin hazırladığını belirtiyor. Buradaki önemli nokta endekslerin yükselebilmesi için alımların daha ağır basması olarak karşımıza çıkıyor.

Deprem sürecinin ardından bölgede ciddi bir konut seferberliği yapılacak. Ayrıca depremzedelerin yeni bir hayat kurabilmesi için birçok farklı ürüne ihtiyacı olacak.

Bu kapsamda çimento, cam, taş, toprak, emlak, konut, demir, çelik, beyaz eşya, mobilya, dayanıklı tüketim ürünleri, konserve, kuru gıda, gibi ürünleri kapsayan sektörlerin öne çıkacağı tahmin ediliyor. Ayrıca bu süreçte enerji sektörünün de iyi bir performans sergileyeceği aktarılıyor.

Bankacılık, sigorta gibi sektörlerde ise durgun bir seyir bekleniyor.

BİST 100 Endeksi

Borsa İstanbul Günü Sakin Tamamladı! Endekslerde Dengeler DeğiştiKaynak: Paratic Piyasalar

Güne 5057 puandan açılış yapan BIST 100 endeksi, gün içinde dalgalanmalar yaşadı. Gün içinde en yüksek 5117 puan görülse de bu seviye kalıcı olmadı. Endeks, günlük yüzde 0,3 değer kazanarak kapanışını 5086 puandan yaptı.

BIST 100 14,7 puan artarken toplam işlem hacmi 68,6 milyar lira oldu.

Endekste 5250 seviyesi direnç, 5000 ve 4800 puan ise destek olarak işaretleniyor.

Piyasalar gün içinde açıklanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını da yakından takip etti. TCMB, politika faizini 50 baz indirerek yüzde 9’dan yüzde 8,5’e düşürdü.

Analistler, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarına devam edeceği beklentisinden dolayı piyasalarda karışık bir seyrin hakim olduğunu belirtiyor.

Günlerdir tavandan işlem gören taş, toprak endeksinde bugün sert düşüş görüldü. En çok kazandıran yüzde 5,3 ile elektrik olurken en çok kaybettiren yüzde 6,2 ile taş, toprak endeksi oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 0,4, holding endeksi ise yüzde 0,6 değer kazandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın