Bank of America tarafından hazırlanan araştırma raporu, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) ve stablecoin gibi varlıkların, para ve ödemelerin doğal evrimi içerisinde rol oynayacağını içeriyor.
kolayca yatırım yapın
Bankanın analistleri araştırma notunda, “CBDC’ler paranın tanımını değiştirmiyor, ancak önümüzdeki 15 yıl içinde değerin nasıl ve ne zaman aktarılacağını muhtemelen değiştirecek” ifadelerini kullandı.
Merkez bankası dijital para birimlerinin küresel finansal sistemlerde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğuna yer verilen raporda, bunun para tarihindeki en önemli teknolojik gelişme olabileceği kaydedildi.
CBDC’ler verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek için blockchain teknolojisini kullanan varlıklar olarak tanımlanıyor. Bank of America, CBDC’lerin taşıdığı risklere rağmen, merkez bankalarının, ödemelerin verimliliğine ve finansal kapsayıcılığa odaklanmasını bekliyor.
Araştırmada, CBDC’lerin banka mevduatlarıyla rekabeti artırabileceğine, parasal egemenliğin kaybına ve ülkeler arasında eşitsizliğe yol açabileceğine yer verildi. CBDC ihracının bazı ülkeler için on yıldan fazla zaman alabileceğine yer verilen raporda, merkez bankalarının teknolojik gelişmeleri benimsemesi gerekliliğinin altı çizildi.
Bank of America, merkez bankalarının ve hükümetlerin özel sektörden yararlanarak dijital varlık inovasyonunu yönlendirmesini beklediğini kaydetti. Dünyanın pek çok yerinde merkez bankaları kendi dijital para birimlerine yönelik araştırmalar yürütüyor.
Çin bu kapsamda dijital yuan çalışmaları ile önemli yol kat etmiş durumda. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da bir süredir dijital Türk lirası üzerinde araştırmalar gerçekleştiriyor.
Geçtiğimiz ay dijital TL ile ilk ödeme işleminin yapıldığı duyurulmuştu. TCMB açıklamasında, faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini bildirmişti.