İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Ben Broadbent, merkez bankalarının para arzı önlemlerini göz ardı etmemeleri gerektiğini söylerken, aşırı enflasyona yol açan niceliksel gevşeme (QE) tahvil alım programlarının ABD tarafından desteklenmediğini öne sürdü.
Bazı politikacılar ve analistler, 2008 mali krizinden bu yana ve daha yakın zamanda COVID-19 salgını sırasında BoE ve diğer merkez bankaları tarafından yaratılan büyük miktardaki para arzını, enflasyondaki son artıştan sorumlu tuttular.
İngiltere’de enflasyon Mart ayında çift hanede kalmaya devam etti ve yıllık bazda yüzde 10,1 olarak gerçekleşti. Broadbent, son BoE açıklamalarıyla uyumlu olarak, salgının neden olduğu tedarik zinciri kesintileri ve Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra doğal gaz fiyatlarındaki artışın, enflasyonda para arzında daha fazla neden oluşturduğunu söyledi.
Bazı ekonomistler, BoE, ABD Federal Rezervi ve Avrupa Merkez Bankası’nı para arzındaki artıştan gelen ve yükselen enflasyon riskine dair uyarı olarak hizmet etmesi gereken sinyalleri kaçırmakla suçladılar.
Capital Economics danışmanlık şirketinin başkanı Roger Bootle, önemli ekonomik alanlarda, para arzı büyümesinin, alarm zillerinin çok uzun yıllar önce çalmasına neden olmayacak oranlarda ilerlediğini söyledi. Merkez bankalarının bir şekilde bunun önemli olmadığını düşündüğünü belirtti.
Broadbent, BoE’nin para arzını göz ardı etmediğini, ancak diğer ekonomik değişkenlerle birlikte tutulması gerektiğini savundu. Hiçbir para politikası yetkilisinin, gelecekteki enflasyonla ilgili bilgileri göz ardı etmemesi gerektiğini ve buna parasal büyüklüklerin de dahil olduğunu ifade etti.