İngiltere Merkez Bankası (BOE) Baş Ekonomisti Huw Pill, beklenen konuşmasıyla dikkat çekti. Kurumun artan enflasyonla mücadele için yakın gelecekte faiz oranlarını daha da yükseltmesi gerekeceğini söyleyen Pill, şöyle konuştu:
“Enflasyonu hedefe geri döndürmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu, en azından benim görüşüme göre önümüzdeki aylarda para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirecek.”
Pill’in daha da sıkılaşma mesajı, BOE’nin son artırımının üzerine geldi. Kurum, geçen hafta faiz oranlarında art arda beşinci kez artırıma giderek faizi yüzde 1,25’e çıkarmıştı.
Öte yandan Pill, son dönemde zayıf seyreden sterlin hakkında da açıklamada bulundu.
İngiltere ve Galler’deki Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü’ne (ICAEW) hitap eden Pill, enflasyonla mücadelede İngiliz sterlininin değerinden bahseden ikinci Para Politikası Komitesi üyesi oldu.
BOE’nin kalıcı fiyat baskılarına dair kanıtlar görürse harekete geçmeye kesinlikle hazır olduğunu söyleyen ve eylemin sterlinin değerini de dikkate alacağını belirtti. “Döviz kurunu dikkate almamız gerekiyor” ifadeleriyle dikkat çeken BOE Baş Ekonomisti Pill’in yorumları, BOE’den Catherine Mann’ın açıklamalarının hemen üzerine geldi.
Mann, İngiltere ekonomisinin tek başına var olmadığını ve döviz kurundaki değişimlerin hem İngiltere enflasyonu hem de büyüme üzerinde etkileri olabileceğini söyledi.
Aynı zamanda ABD’de daha hızlı sıkılaştırmanın sterlin üzerinde baskı oluşturabileceğini ekledi. İki üyenin konuşması, BOE’nin sterlindeki düşüşün kurumun enflasyonu dizginleme işini daha da zorlaştırmasına yönelik endişelerinde artışa işaret etti.
Sterlin Hafif Toparlandı!
Sterlin dolar karşısında 14 Haziran’da 1,2 doların altına gerileyerek 2 yılın (Mart 2020 sonrası) en düşük seviyesini gördükten sonra bugün BOE üyelerinin açıklamalarıyla hafif toparlandı. Dünkü seansa 1,21-1,22 aralığında duran GBP/USD paritesi, Salı seansına 1,2254 ile başlayıp Pill’in şahin açıklamalarıyla 1,2324’e kadar çıktı.
Ancak 2 yılın en zayıf seviyelerinden kurtulamıyor. Başlıca neden ise BOE ile diğerleri arasındaki para politikası farklılığı ve ülkede tırmanan enflasyon.
BOE’nin kilit faiz oranı 13 yılın en yüksek seviyelerine çıksa da İngiltere, FED’den (ABD Merkez Bankası) gelen 75 baz puanlık artış ve İsviçre’nin beklenmeyen 50 baz puanlık artışıyla eşleşemedi. Para politikasındaki farklılık nedeniyle baskı altında kalan sterlin, dolara karşı bir ayda yüzde 2 düştü. Yıllık bazda ise kayıp yüzde 11’in üzerine çıktı.