Birleşik Krallık enflasyonunu dün değerlendiren İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey bugün banka bilançolarıyla ilgili açıklamada bulundu. Bailey, banka bilançosunun 2008 finans krizinden önceki seviyesine dönmesini beklenmediğini söyledi.
2008 yılının son aylarında ortaya çıkan ve birçok ülkeyi olumsuz yönde etkileyen büyük durgunluk dönemi, bu sene ABD’li banka iflaslarıyla başlayan bankacılık sektöründeki kriz ile kıyaslanıyor. Yaşanılan finansal krize de değinen Bailey, İngiliz parlamentosunda vekillerin sorularını yanıtladı.
Banka bilançolarını değerlendiren Bailey, “Bilançonun finans krizinden önceki haline dönmesini öngörmüyorum.” ifadelerini kullandı.
Yüksel Enflasyonun Sebebi Parasal Genişleme
Covid-19 salgınının ardından İngiltere’de güçlü bir talep artışı olmadığına işaret ederek, yüksek enflasyonun sebebinin parasal genişleme olmadığını savundu.
İngiltere ekonomisinin Covid-19 salgınından bu yana tedarik sıkıntı ve Ukrayna savaşının sebep olduğu krizi de deneyimlediğini vurguladı. Bailey, ülke ekonomisinin her iki şoku da yaşadığını ve bu sebeplerin enflasyonun artmasına neden olduğunu öne sürdü.
Bailey ile birlikte parlamento üyelerinin sorularını yanıtlayan İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dave Ramsden ise yatırımcıların düşüncelerini yorumladı. Ramsden, yatırımcıların İngiltere’deki yüksek enflasyon sorununun ABD’deki sorundan daha büyük olduğuna inandıklarını belirtti.
Andrew Bailey dünkü konumasında, BoE’nin enflasyonu orta vadede hedeflenen yüzde 2’ye düşürmekte kararlı olduğuna işaret etmişti.
Birleşik Krallık’ın iş gücü piyasasında enflasyon baskısının soğuduğuna dair işaretlerin olduğunu bildiren Bailey, ancak işçi sıkıntısının yarattığı risklerin sona erdiğini söylemek için erken olduğunu kaydetmişti.
İngiltere enflasyonu Mart ayında piyasa beklentisi olan yüzde 9,8’den de yüksek gelerek yüzde 10,1 olarak açıklanmıştı. Gıda enflasyonu ise yüzde 19,1 ile 46 yılın en yüksek seviyesini görmüştü.
KAYNAK: AA