Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BM’nin Ekonomi ve Enflasyon Tahminlerinde Korkutucu Değişim

Birleşmiş Milletler, küresel ekonominin bu yıl savaşın kötüleştirdiği artan emtia fiyatları, enflasyon ve kırılgan toparlanmadan alacağı darbeyi ortaya serdi. Karamsar raporun detayları altta;
BM’nin Ekonomi ve Enflasyon Tahminlerinde Korkutucu Değişim
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Küresel ekonomik beklentilere ilişkin karamsar tahminlerini açıklayan kurumlar arasına Birleşmiş Milletler (BM) de eklendi. Uluslararası kuruluş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin damga vurduğu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,1’e düşürdü. Böylelikle IMF ile Dünya Bankası gibi aşağı yönlü revizyon yapan kurumlara katıldı.

Yayımladığı son raporunda BM, savaşın artan küresel gıda ve emtia fiyatlarını tetiklediğini, enflasyonist baskıları şiddetlendirdiğini ve pandemiden sonra kırılgan iyileşme sürecini sekteye uğrattığını belirtti.

Küresel Büyüme 2022’de Geniş Tabanlı Gerilemelerle Yavaşlayacak

BM Ekonomi ve Enflasyon Tahminleri
KAYNAK: UN

Tüm bu ana etkenlerle yüzde 4’lük önceki büyüme tahminini sert bir şekilde yüzde 3,1’e indirdi.

BM’nin 2022 ortası tahmini, büyüme beklentilerindeki düşüşün, dünyanın en büyük ekonomileri ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunluğu dahil geniş tabanlı olduğunu belirtti.

BM aynı zamanda küresel enflasyonun da bu yıl yüzde 6,7’ye ulaşacağını öngördü. Bu enflasyonun, gıda ve enerji fiyatlarındaki keskin artışlarla 2010-2020 dönemindeki yüzde 2,9’luk ortalamanın iki katına ulaşacağı anlamına geldi.

GCM Yatırım Banner

Yüksek enerji ve gıda fiyatlarının, özellikle emtia ithal eden gelişmekte olan ekonomileri etkilediği anımsatılırken görünümün özellikle Afrika’da gıda güvensizliğinin kötüleşmesiyle daha da karardığı eklendi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Ukrayna’daki savaşın küresel enerji piyasalarını tahrip eden, finansal sistemleri bozan ve gelişmekte olan dünya için aşırı kırılganlıkları artıran bir krizi harekete geçirdiğini söyledi.

BM, enflasyon düşene kadar faiz artıracağını söyleyen FED hakkında da açıklamada bulundu. Raporun baş yazarı, gelişmekte olan ülkelerin, Fed’in agresif parasal sıkılaştırmasının etkisine hazırlıklı olması gerektiğini, ani çıkışları durdurmalarını ve üretken yatırımları teşvik etmek için uygun makroihtiyati önlemleri uygulamaya koymalarını söyledi.

En Çok AB’nin Büyüme Tahminini Düşürüldü, Gelişmekte Olan Ekonomiler için Uyarı Yapıldı!

ABD, Avrupa Birliği ve Çin için büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilirken, Avrupa Birliği en büyük aşağı yönlü revizyonu kaydetti.

Buna göre Rusya’dan gelen enerji arzındaki kesintilerden doğrudan etkilenen Avrupa Birliği ekonomisi için tahmin, Ocak ayında beklenen yüzde 3,9’dan yüzde 2,7’ye düşürüldü.

ABD ekonomisinin yüzde 2,6, Çin’in ise 2022’de yüzde 4,5 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ve dolardaki yükselişten sert etkileneceği konusunda uyarı yapılan gelişmekte olan ülkeler için tahmin yüzde 6,7’den yüzde 4,1’e indirildi.

Küresel ekonominin geniş tabanlı yavaşlamasının pandemiden tam, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir iyileşmeyi baltalayacağını aktaran BM, bu yavaşlamanın özellikle gelişmekte olan ülkeleri sert bir şekilde vuracağını, gıda güvensizliğini ve yoksulluğu artıracağını belirtti.

Gelişmiş ülkelerin parasal sıkılaştırmasının borçlanma maliyetlerini artıracağı, borç sürdürülebilirliğini baltalayacağı ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin tam toparlanmasını desteklemek için mali alanı daha da daraltacağı eklendi.

BM’den Türkiye Tahmini

Ortalama olarak Batı Asya’nın büyümesinin 2021’de yüzde 6,1’den 2022’de yüzde 4,5’e ve 2023’te yüzde 3,6’ya yavaşlayacağı tahmin edilirken toplu rakamların, önemli bölgesel farklılıkları gizlediği söylendi.

Bu noktada BM, 2022’deki büyüme yavaşlaması gördüğü bölge ekonomileri arasına Türkiye’yi de ekledi.

“2022’deki büyüme yavaşlamasının sadece İsrail, Ürdün, Filistin Devleti ve Türkiye’de gerçekleşmesi bekleniyor.” ifadelerine yer verilen raporda, bölgenin diğer ülkelerinde, özellikle Irak ve Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinde 2022’de büyümenin hızlanması beklendiği bildirildi.

Nedeni ise ham petrol üretici konumları oldu. Aynı zamanda bölgenin petrol dışı sektörünün de 2022’nin ilk çeyreğinde COVID-19 pandemisinin Omicron dalgasının patlak vermesine rağmen genişlemeye devam ettiği söylendi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.