Çin geçtiğimiz yıl içerisinde kripto para ticaretini yasaklamıştı. Bu yasaklama sonrası piyasada derin düşüşler meydana gelmişti. Araştırmalar ise yasağa rağmen Çin’deki benimsemenin azalmadığını gösteriyor.
Çin, Chainalysis tarafından yayınlanan verilere göre toplam 0,535 puanla 2022 küresel kripto benimseme endeksinde onuncu sırada yer alıyor .
Ülke geçen yılın 13’üncü sıralamasından üç sıra yükseldi, Vietnam ise 1 endeks puanı ile üst üste ikinci yıl liderliğini sürdürdü. Filipinler 0,753 puanla ikinci sırada yer alırken, onu 0,694 puanla Ukrayna ve ardından Hindistan izliyor. Amerika Birleşik Devletleri ise 0.653 endeks puanı ile ilk beşte yer alıyor.
Endeks, merkezi hizmet değeri, perakende merkezi hizmet değeri, P2P döviz ticaret hacmi sıralamasına ve alınan DeFi değerine dayanmaktadır. Araştırma, Çin’in genel ve perakende yatırımları etkileyen merkezi kripto hizmetlerinden önemli ölçüde yararlanmaya devam ettiğini kanıtlıyor.
Chainalysis, Çin hükümetinin Eylül 2021’de açıklanan tüm kripto para ticaretini yasaklamayı içeren kripto para birimi faaliyeti üzerindeki baskısı göz önüne alındığında, yasağın ya etkisiz ya da gevşek bir şekilde uygulandığını gösterdiğini bildirdi.
Diğer yandan araştırmanın sanal özel ağ (VPN) kullanımını etkilemediği kaydedildi. Bu, kripto tüccarlarının izlerini gizleme konusunda daha az endişe duyduklarını gösteriyor. Çinli kripto yatırımcıları ayrıca NFT pazarları aracılığıyla kriptoya dahil oluyorlar.
Madencilik Yasak Sonrası Toparlandı
Çin’in kripto para yasağı ayrıca madencilik faaliyetlerini de içeriyordu. Bu ülkenin küresel pazardaki madencilik payının azalmasına neden oldu. Madenciler bu hamle sonrası, ABD, Rusya, Kazakistan gibi başka ülkelere taşıdı ve sektör toparlandı.
Toparlanan sektörün göstergesi olarak geçtiğimiz günlerde Bitcoin’de madencilik zorluğu oranı en yüksek seviyeye tırmandı. Madencilik zorluğu 753.984 blok yüksekliğinde yüzde 3.45 oranında artış göstererek 32.05 trilyon hash seviyesine kadar çıktı.