Borsa İstanbul için volatilitenin yüksek olduğu bir sürecin içindeyiz. Geçen yıla göre oldukça hareketli ve haber akışının yoğun olduğu bir dönemde, deprem gibi hiç beklenmeyen, Türkiye’yi yasa boğan felaketler de yaşandı.
kolayca yatırım yapın
Zaten 2023 için seçimin en büyük belirleyici faktör olacağı vurgulanırken üzerine depremin yaşanması da piyasalardaki gerginliği ciddi seviyede artırdı.
Bunun yanında dünyanın gündemine oturan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki banka iflasları da risk iştahının ciddi oranda düşmesine ve bu iflasların yayılacağı düşüncesinin hakim olmasına neden oldu.
5000 Puan Kritik Önem Taşıyor
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) endeksi ciddi şekilde desteklediği, sert kayıplar verilmemesi için alımlar yaptığı biliniyor.
Fakat geçtiğimiz günlerde uzmanların yüksek ihtimalle 5000 puan altına düşmez dediği BIST 100 endeksi, herkesi ters köşe yaptı. Bugün biraz olsun toparlanma görülse de 5500 puandan bu noktalara kadar düşülmesi, piyasalarda ve yatırımcılarda soru işaretlerinin çoğaldığını kanıtlıyor.
Yine de uzmanlar 5000 puan ve üstünün bunca risk faktörüne rağmen kabul edilebilir olduğunu aktarıyor. Bu çerçevede bu seviyenin bir miktar altına düşülmesi, satışların ciddi oranda hızlanmasına, borsada kararsız olan yatırımcının tozu dumana katıp ayrılmasına sebep olabilir.
Gün içinde yurt içi piyasaların takip ettiği en önemli veri de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın açıkladığı faiz kararı oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,50 oranında sabit bıraktı.
Mehmet Aşçıoğlu’ndan Borsa Değerlendirmesi
Ekonomi Ekranı’na konuk olan Mehmet Aşçıoğlu, pandemi döneminden beri borsayı yukarıya taşıyan en önemli faktörün hükümetin uyguladığı para politikası olduğunu belirtti. Para politikası değişmedikçe borsada çok kötü bir şey beklemediğini ifade etti.
Seçimden sonra kim kazanırsa kazansın para politikasının değişmeye yüz tutacağını, bu haliyle devam etmeyeceğini paylaştı.
Bu kadar yüksek enflasyon ortamında Türk lirasının süper negatif reel faiz oranı ortamında değerli kalmaya devam etmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
Seçim sürecinde borsada riskleri nakite çevirmek isteyenlerin olduğunu, onların yoğun satışlarının görüldüğünü belirtti. Borsanın seçime kadar çok da güçlü olmadığını, piyasanın bu zamana kadar yatırımcı artışıyla birlikte meydana gelen para girişleriyle büyüdüğünü söyledi.
Borsada her koşulda ben almaya devam ederim çünkü uzun vadeli yatırımcıyım diyenlerin sayısının azaldığına dikkat çekti.
Borsaya artık para girmediğini, girişlerin de halka arzlara gittiğini aktardı. Borsanın seçimin ardından kim kazanırsa kazansın açıklayacağı para ve maliye politikalarıyla şekilleneceğini paylaştı.
BIST 100 Endeksi Düşecek mi?
Aşçıoğlu, “Borsamız ucuzlayacak mı?” şeklinde sorulan bir soruya endekste düşüş beklemediğini söyleyerek yanıt verdi.
Geçmişten örnek vererek 1994’ün kriz yılı olduğunu, aracı kurumların battığını, 3 tane bankanın iflas ettiğini anımsattı. Faiz oranlarının çok yüksek seviyelere çıktığını, bu nedenle normal şartlarda borsanın düşmesi gerekirken ciddi şekilde arttığını kaydetti.
Geçen yıl enflasyonun borsaya ve endekslere yansıdığını, borsanın en azından enflasyon kadar yükselmeyi başardığını söyledi. Olayın tamamen seçilen hisseyle ilgili olduğunu, doğru şirket seçimiyle enflasyonun daha da üzerinde kazanç sağlanabileceğini belirtti.
Büyük çıkış yıllarının duraklama anlarının olduğunu bildiren Aşçıoğlu, 2023’ün sindirilme süreci olduğunu vurguladı.
Sonuç olarak 2023 yılının beklentiler dahilinde geçtiğini söyleyebiliriz. 2022’de borsanın çok fazla şiştiğini söyleyen analistler, mevcut yılda kayıpların normal karşılanması gerektiğini söylemişti. Bu kayıplar, küçük yatırımcılarda paniğe yol açarak ciddi boyutlara gelse de endekste 5000 puan eşiği kritik önem taşıyor.
Uzman Mehmet Aşçıoğlu, borsadaki hareketlilikleri normal karşılıyor. Olayın tamamen seçimden sonra netleşeceğini, para ve maliye politikalarının borsaya yön vereceğini aktarıyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Güne alıcılı başlayan BIST 100 endeksi açılışını 4997 puandan yaptı. Saat 16:00’ya kadar satıcılı bir seyir hakim olsa da kapanışa doğru oklar pozitifi gösterdi. Endeks günlük yüzde 1,2 artışla günü 5061 puandan tamamladı.
Endeks önceki kapanışa göre 60 puan artarken toplam işlem hacmi 57,4 milyar TL seviyesinde oldu.
Endekste 4900 ve 5000 seviyeleri destek, 5200 puan direnç konumu olarak takip ediliyor.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,94 ile madencilik olurken en çok kaybettiren yüzde 1 ile spor oldu.
Bankacılık endeksi yüzde 2,29, holding endeksi ise yüzde 1,22 değer kazandı.
Gün içinde TCMB politika faizini sabit tutarken İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak yüzde 4,25’e yükseltti.
BIST 100 endeksine dahil hisselerin 74’ünün prim yaptığı görülürken 22’si geriledi.
En çok işlem gören hisse senetleri Ereğli Demir Çelik (EREGL), Oyak Çimento (OYAKC), Kardemir (KRDMD), Koza Altın İşletmeleri (KOZAL), Türk Hava Yolları (THYAO) oldu.