Rusya-Ukrayna hattında karşılıklı gerilimi artıran açıklamalar sonrası, ABD Başkanı Joe Biden Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı’nda konuştu. Başkan Biden sözlerine kimsenin Rusya’yı tehdit etmediğini söyleyerek başladı.
Biden bu savaşın daha önce geleceğini söylediklerini belirterek, “Putin’in sözlerine bakın, gerçek amacını ortaya koyuyor. Ukrayna Rusya tarafından yaratılmıştır ve asla gerçek devlet olmamıştır.” açıklamasında bulundu.
‘Rusya, Ukrayna’nın Tarihini Hedef Alıyor’
Rusya’nın okullara, tren garlarına, hastanelerine saldırılarını gördüklerini belirten Biden, Ukrayna’nın tarihi ve kültür merkezlerinin hedef alındığını ifade etti.
Biden sözlerini, “Geçmişte Rusya’nın zorbalıklarını gördük. Cesetleri inceleyen kişiler işkence izlerine rastladılar.” ifadeleri ile sürdürdü. ABD Başkanının bu sözleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilanı açıklamasına yanıt olarak geldi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de, Rusya’nın nükleer silah kullanacağına inanmadığını ve Batı’nın buna izin vermemesi gerektiğini ifade etti.
ABD’nin de savaşın bitmesini istediğini aktaran Biden, “Bir ülkenin toprağını güçle alamazsınız. Şu anda bunun önünde duran tek ülke Rusya’dır. BM üyeleri olarak net ve kuvvetli olmalıyız, dirayetimizin kırılmasına izin vermemeliyiz.” diye konuştu.
ABD Başkanı, Ukrayna’ya muazzam güvenlik desteği ve ekonomik yardım sağladığını söyledi. 25 milyar dolardan fazla desteğin söz konusu olduğunu belirten Biden, 40’tan fazla ülkenin milyarlarca dolar katkıda bulunduğunu teçhizatlar verdiğini ifade etti.
Biden: BM Daha Kapsayıcı Olmalı
ABD Başkanı Biden genel kuruldaki konuşmasında, BM ile çalışmaya hazır olduklarını belirterek, kurumun daha kapsayıcı olma vaktinin geldiğini söyledi.
Biden, ABD’nin kalıcı ve kalıcı olmayan üye sayısının artmasını desteklediğini, Afrika, Latin Amerika ve Karayip Bölgesi ülkelerinin kalıcı üye olmasını istediğini ifade etti.
İklim ve Gıda Krizi Açıklaması
Başkan Biden’ın gündeminde dünyada endişe yaratan iklim ve gıda krizi konuları da vardı. ABD’nin iklim krizine milyarlarca dolar yatırımı olduğunu belirten Biden, bunlara yenilerinin ekleneceğini söyledi. Hükümetin iklim finansmanına 11 milyar dolarlık yatırım yaptığını kaydetti.
Gıda kriziyle de başa baş mücadele ettiklerini belirten Biden, Rusya’nın bu krizin suçunu yaptırımlara yıkmaya çalıştığını ancak asıl sebebin Ukrayna’ya yönelik saldırıların olduğunu ifade etti.
Tahıl ihracatı için Karadeniz’de mekanizma kurulduğuna atıfta bulunan Biden, “Rusya aylardır ablukada tutuyordu bu limanları. Çok güçlü şekilde dünyanın doyurulması gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.
UNICEF’in çabalarını desteklediklerini söyleyen Biden, gıda güvensizliği konusunda büyük sorunlar olduğunu, ABD’nin eylem çağrıları yaptığını ve 100’den fazla devlet bu süreci desteklediğini belirtti.
Biden konuyla ilgili sözlerini, “Tüm ülkelere çağrı yapıyoruz, lütfen gıda ihracatını yasaklamayın, istifçilik yapmayın. Bizi ne ayırırsa ayırsın burada aileler çocuklarını doyuramıyorsa başka hiçbir şeyin önemi yok.” ifadeleri ile sürdürdü.
Çin ve Tayvan Konusu
ABD Başkanı, Çin ile soğuk savaş ve çatışma istemediklerini vurguladı. ABD ile Çin arasında net rekabet olduğunu belirten Biden, “ABD makul bir lider olarak pozisyonunu kanıtladı. Soğuk savaş, çatışma istemiyoruz.” diye konuştu.
Tayvan Boğazı’nda da barış ve istikrar için uğraşacaklarını aktaran Biden, “Afrika Birliği’nin desteklediği barış sürecini destekliyoruz. Bütün halka barış gelmeli. Venezuela’daki siyasi baskı 6 milyonun insanın kaçmasına yol açtı. Yeniden adil seçim gelmesini destekliyoruz.” açıklamasında bulundu.
Biden: Nükleer Savaşta Kazanan Olmaz
Başkan Biden son günlerde sıkça telaffuz edilen nükleer savaş konusuna da değindi. Böyle bir savaşta kazanan olmayacağına dikkat çeken Biden, Rusya’nın sorumsuzca tehditlerde bulunduğunu söyledi.
Çin’in eşi benzeri görülmemiş nükleer deneyler yaptığını belirten Biden, diplomasinin sürdürülmesi gerektiğini ve İran’ın silahlanmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.