Borsa İstanbul yatırımcılarının son günlerde en çok konuştuğu şirketlerden biri de Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (GUBRF) oldu. Şirketin bedelsiz sermaye artırımı için adım atması, fakat başvurunun onaylanmaması hisse performansını doğrudan etkiledi.
kolayca yatırım yapın
Gübretaş, 5 Haziran’da yüzde 300 bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı ve Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuru sürecini başlattı. Ancak 18 Aralık’ta yapılan açıklamada, finansal tablolardaki belirsizlik nedeniyle bedelsiz sermaye artırımına onay verilmediği duyuruldu.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Şirketin yaptığı açıklamayla birlikte GUBRF hisselerinde taban hareketi başladı. 18 Aralık’ta başlayan taban serisi 7 gündür devam ediyor. GUBRF, 26 Aralık’ta kapanışını yüzde 10 düşüşle 172,6 TL’den yaptı.
Hissede gerçekleşen sert düşüşler, haftalık yüzde 46, aylık yüzde 53 ve yıllık yüzde 36 oranında değer kaybına neden oldu.
Basın Açıklaması Yapıldı
Gübretaş, 26 Aralık tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden son günlerde hisse fiyatında meydana gelen olağandışı fiyat hareketleri kapsamında basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında Gübretaş’ın 1952 yılında kurulup Borsa İstanbul’da işlem gören ilk 15 şirketten birisi olduğuna dikkat çekildi. Şirketin yüzde 75,95 hissesinin hissedar olan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ne ait olduğu belirtildi. Kalan yüzde 24,05 pay senedinin tamamına yakının halk açık olup borsada işlem gördüğü aktarıldı.
“Misyonumuz Devam Ediyor”
Gübretaş’ın tarım sektörüne kimyevi gübre tedarik eden en büyük şirket olma misyonunun devam ettiği vurgulandı ve bu kapsamda 2022’de 25,3 milyar TL ciro ve 757 milyon TL net kar, 2023’te ise 20,5 milyar TL ciro ve 565 milyon TL net kar elde edildiği anımsatıldı.
Şirket, “Görüleceği üzere şirket faaliyetlerimiz olağan şekilde devam etmekte ve finansal tablolarımıza etki edebilecek herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bunların yanı sıra Gübretaş’ın, Gübretaş Maden Yatırımları’nın yüzde 100’üne, Tarkim Bitki Koruma’nın yüzde 30,48’ine, Tarım Kredi Teknoloji’nin yüzde 15,78’ine ve Razi Petrochemical Co.’nun yüzde 48,88’ine sahip olduğu kaydedildi. Gübretaş ile birlikte iştirak ve bağlı ortaklıkların ticari faaliyetlerinin ciro ve karlılık bağlamında olumlu şekilde devam ettiği bildirildi.
Açıklamada Tarkim A.Ş’nin halka arzına dikkat çekildi ve yatırımcılardan 4.1 kat talep geldiği hatırlatıldı. Bunun şirkete ve iştirake olan teveccühü gösterdiği belirtildi.
“Dava Süreci Takip Ediliyor”
Gübretaş, Sermaye Piyasası Kurulu’nun 07.12.2023 tarih ve 76-1671 sayılı Kararı ile bağlı ortaklık olan Razi Petrochemical Co.’nun taraf olduğu davanın gerekçe gösterilerek bedelsiz sermaye artırım talebinin uygun görülmediğini anımsattı.
Söz konusu davanın geçmiş yıllardaki bağımsız denetim raporlarında yer aldığı, iştirak tarafından söz konusu dava sürecinin yakından takip edildiği vurgulandı. Bu çerçevede bahse konu davanın geçmiş yıllarda bağımsız denetim raporlarına konu edilen bir husus olduğu, iştirak veya Gübretaş açısından yeni veya ayrı bir hukuki sürece işaret etmediği ifade edildi. Ayıca Razi Petrochemical Co’nun sermaye şirketi olduğu ve şirketin olası risklere karşı sorumluluğunun sermaye payları ile sınırlı olduğu kaydedildi.
“Sektör Lideri Olarak Devam Etmektedir”
Şirket, 7 milyar TL ana ortaklığa ait özkaynak ve yüzde 30 pazar payı ile sektör lideri olarak faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. Bedelsiz sermaye artırımının reddedilmesinin faaliyetlere olumsuz bir etkisinin olmadığına dikkat çekildi.
Nitekim reddedilen hususun şirket özkaynaklarında bulunan geçmiş yıllardan birikmiş kaynakların sermayeye eklenmesi hususu olduğu belirtildi. Bu sürecin şirkete herhangi bir fon girişi ve çıkışı anlamına gelmediği vurgulandı.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin verdiği güç ve destekle şirketin büyümeye ve finansal yapısını güçlendirmeye devam edeceği aktarıldı.
Hisse fiyatlarında son dönemde meydana gelen olağan dışı gelişmelerin yakından takip edildiği paylaşıldı.
JCR Avrasya, 26 Aralık’ta şirketin kredi değerlendirme raporunu paylaşmıştı. Raporda mahkeme sürecinin şirket aleyhine sonuçlanması durumunda tabloya eksi olarak yansıyacağına dikkat çekilmişti.
Yine bugün yapılan diğer açıklamada yeni sözleşmeyle ilgili detaylar açıklanmıştı. Şirket, 5+2 yıl süreli lojistik sözleşmesi imzalandığını bildirdi.