Küresel sıkılaşma dalgası artan enflasyonla doğru orantılı olarak yayılırken Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti’nden gelen açıklamalar dikkat çekti. Avusturya’nın günlük gazetesi Der Standard’a konuşan Philip Lane, savaş ve yüksek enerji fiyatları nedeniyle ekonominin yavaşlayacağına dair birçok gösterge olduğunu, ECB’nin de şu anda faizde büyük oranda artırım yaptığını söyledi.
Bunun, talep koşullarının daha az elverişli hale geleceğini işletmelere ve işçilere açıkça göstermesi gerektiğini ekledi.
ECB Baş Ekonomisti “Daha da Fakirleşiyoruz” Yorumunu Kabullendi
Bunun üzerine gazeteciden, “Yani bu, çalışanların gerçek gelirlerinde bir kaybı kabul etmeleri gerektiği anlamına gelir. Daha da fakirleşiyoruz.” yorumu geldi.
ECB Baş Ekonomisti, insanların yaşam standartlarının düşeceğini ve daha da yoksullaşacaklarını kabul etti. Ancak durumun suçlusu olarak Avrupa’nın bir numaralı enerji ihracatçısı Rusya’ya işaret etti.
Bu yıl Euro Bölgesi gelirinin yaklaşık yüzde beşinim net enerji ithalatına harcanacağını, daha önce rakamın yüzde 1 civarında olduğunu söyledi. “Bu yükü topluca taşımamız gerekecek. Enerji faturaları nedeniyle yaşam standartları düşecek. Bu, insanları daha da yoksullaştıracak ve birçoğu için durgunluk hissi verecek.” dedi.
Bu noktada Lane, çok fazla enerji üreten ABD’de durumun farklı olduğunu öne çıkardı ve “yüksek enerji fiyatlarından kazananlar ve kaybedenler vardır” ifadeleriyle dikkat çekti.
Yaşam standartlarının kısa vadede iyileşmeyeceğini ise şöyle anlattı:
“Enflasyonun 2023’te önemli ölçüde düşmesini ve 2024’te daha fazla düşüş olmasını bekliyoruz. Ve zaman içinde bir miktar ücret yakalaması olacak, böylece yaşam standartları tekrar iyileşmeye başlayacak.
ECB Baş Ekonomisti Yanıtladı: Size Enflasyonun Düşeceğini Düşündüren Nedir?
Öncelikle büyük bir düşüş beklenmese de önümüzdeki yılın ortasına kadar enerji fiyatlarının büyük ölçüde istikrara kavuşacağını öngördüklerini söyledi. Aynı zamanda bu gelişmelere kısmen pandemi kaynaklı darboğazların neden olduğunu ve bunun da üretim gecikmelerine ve teslimat sorunlarına yol açtığını ekledi.
Üçüncü bir faktör olarak enerjinin gıda üretim maliyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturmasını gösterdi. Enerji fiyatları nedeniyle gıdanın çok daha pahalı hale gelmesini örnek gösterdi.
Lane’e göre enerji fiyatları şimdi istikrar kazanırsa, bu aynı zamanda gıda fiyat artışlarını da azaltacak. Bunun da ötesinde, ECB’nin faiz artırımları ekonomideki talebi yavaşlatacak.