Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen ay kur korumalı mevduat (KKM) konusunda oldukça ciddi bir karar aldı. Bankalara yollanan talimat ile mudilerin vadesi dolan KKM’den normal mevduata yönlendirilmesi istendi.
Bu karar sonrasında günlerdir tartışılan en önemli konuların başında KKM’den çıkan kaynağın nereye aktarılacağı sorusu yer alıyor.
KKM nispeten daha garanti ve risk sevmeyen yatırımcıların tercihi olduğu için buradan çıkacak olan paranın dolara kayması bekleniyordu. Borsa yatırımcılarında ise piyasada bozulma olacağı endişesi artış gösterdi.
Nitekim gelen veriler ilk tahminlerin doğru olduğunu gösteriyor. Reuters’ın bankacılık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre mevduat sahiplerinin çoğu KKM’den ayrıldıktan sonra dövize geri döndü.
Liradaki Hızlı Düşüş KKM Planını Bozdu
KKM uygulaması liranın değer kaybındaki hızlı artışın önüne geçmek için Aralık 2021’de devreye alındı. Ancak o zamandan bu yana Türk lirası yaklaşık yüzde 50 oranında değer kaybetti. Özellikle geçtiğimiz Mayıs seçimleri sonrasında bu durum hızlandı.
Dolar kurunun 27 seviyesinin üzerine çıkması KKM’nin yükünü her geçen gün artırırken, bu tablo kurtarış planı gibi görülen uygulamanın maliyetini yükseltti.
Bu nedenle de kademeli çıkış için radikal adımlar atıldı. Üst düzey bankacıların aktardığı bilgiye göre Merkez Bankası, KKM hesaplarını kapatanların talebini karşılamak için döviz satmaya devam etti.
Bankacıların bir tanesi dövizden liraya çevrilen KKM hesaplarının yüzde 20’sinin Ağustos ayında kapandığını belirtirken, iki tanesi yaklaşık üçte ikisinin tekrar dövize çevrildiğini söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen bir bankacı ve eski bir KKM mevduat sahibi ise KKM’nin artık değerli olmadığını ve bu nedenle hesabını kapattığını belirtti.
Söz konusu bankacının “Bir süre sonra hiçbir şey kazanmadım ve sonra KKM’de kalmak korkutucu geldi, bu yüzden tüm paramı çekip dolara geri döndüm” şeklindeki sözleri aktarıldı.
Tüm bu gelişmelere karşın mevduat faizlerinin yeterince yükseltilmesi durumunda, hesap sahiplerinin dolar yerine normal TL hesaplarına kayacağına da dikkat çekiliyor.