Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakan Varank Yerli Motosiklet Üretimi için İşaret Verdi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Dijital Tedarikçi Platformu'nun yılbaşında hayata geçirileceğini duyurdu. Varank proje detaylarını paylaştı.
Bakan Varank Yerli Motosiklet Üretimi için İşaret Verdi!
HABER GİRİŞ

Motosiklet Endüstrisi Derneği tarafından düzenlenen Türkiye Motosiklet Çalıştayı’nın açılışında Varank Dijital Tedarikçi Platformu hakkında konuştu. Büyük işletmelerle KOBİ’lerin platform üzerinden bir araya geleceği ve ürün geliştirilme sürecinin de KOSGEB tarafından destekleneceği bildirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yılbaşında büyük işletmelerin yerlileştirilmesine ihtiyaç duyduğu ürünleri tespit etmek ve bu ürünleri üretecek KOBİ’leri eşleştirmek amacıyla platformun kurulacağını açıkladı.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) bu platform üzerinden bir araya geleceğini belirten Varank, “Ürünlerin geliştirilmesi süreci daha sonra Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yani bizim tarafımızdan desteklenecek.” dedi.

Elektrikli Motosiklet Üretiminde Türkiye Şansa Sahip

Motosiklet sektöründe Türkiye’nin kendine has avantajları olduğuna değinen Varank, sektörde gelişme potansiyeli olduğunu belirtti.

Elektrikli mobilite sektörünün büyüyen yüzüne işaret ederek, otomobillerde olduğu gibi motosikletler üzerinde de önemli yansımaları olduğunu paylaştı.

GCM Yatırım Banner

Geleneksel motosiklet üretiminde dünyadan geride kaldığımızı anımsatan Varank, elektrikli motosiklet üretiminde Türkiye’nin fırsatları olduğuna değindi.

İmalat sanayinde orta yüksek ve yüksek teknolojilerin payını yüzde 50’ye çıkaracaklarını kaydetti. Motosiklet, bisiklet, scooter gibi iki tekerlekli araçlar için çalışmaların yapıldığını söyledi.

Projenin Katma Değeri 5 Yılda 4,5 Milyar Liranın Üzerinde Olacak

Mobilete Araç ve Teknolojileri Yol Haritası kapsamında elektrikli araç kullanımının desteklenmesi yönünde hedeflerin belirlendiğini ve hedeflerin hayata geçireceğini vurguladı.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın motosikletleri de destek kapsamına alındığı aktarılarak, küçük konsept araçlarının da mobilite çağrısı ile desteklenmesine başlandığı aktarıldı.

Getgo firmasının elektrikli mobilite aracı geliştirme projesini hamle programı kapsamında kabul edildiği ve prototiplerin hazır olduğu bildirildi.

Bu projenin başarılı olması halinde sağlayacağı katma değerin 5 yıl içerisinde 4,5 milyar liranın üzerinde olacağına dikkat çekildi.

“BMW’yi Türkiye’ye Çekebiliriz”

Büyük çaplı yatırımları, global markaları Türkiye’ye kazandırması gerektiğini vurgulayan Varank, “Borusan bir distribütör ama Borusan’ın sanayici ayağı da var. BMW’yi buraya çekebiliriz, Honda’yı, Yamaha’yı buraya çekebiliriz.” dedi.

Salgın ile birlikte Türkiye’nin üretimde dünyada bir merkez ülke konumuna geldiğine ve bunun 20 yılda ülkeye kazandırılan sanayi ekosistemi sayesinde başarıldığına değindi.

Varank, “Bunu nasıl başardık? Tüm dünya kapanmaya giderken biz sanayimizi çalıştırarak aslında Türkiye’nin ne kadar güvenli bir liman olduğunu tüm dünyaya gösterdik.” diyerek dikkat çekti.

“Çin’deki Tedarikçiler Salgın Döneminde Telefonları Açmadı”

Çin’de tedarikçilerin salgın döneminde telefonlarını açmadığını ileten Varank, Türk firmaların siparişleri yetiştirmek için çalıştığını kaydetti. Türkiye’de müthiş bir potansiyel var.

Türkiye’ye getirilen ürünlerde sıkıntılar yaşandığını açıklayan Varank, farklı gösterimlerle farklı ürünlerin satıldığını söyledi.

KOSGEB’in tedarikçi geliştirme çalışmaları kapsamında otomotiv sektöründen 2 dev firmanın 100’e yakın KOBİ ile bir araya getirildiğine işaret etti. Bir kısmının ise KOSGEB’in desteklediği geliştirilecek ürünler için gizlilik sözleşmesini imzaladığını kaydetti.

Varank, “Bu noktada sizlerle bir müjdeyi de paylaşmak istiyorum.” diyerek yılbaşında Tedarikçi Geliştirme Dijital Platformu Projesi’nin hayata geçirileceğini duyurdu.

Şu anda otomotiv sektöründe büyük işletmelerin yerlileştirilmesine ihtiyaç duyduğu ürünleri tespit etmek ve bu ürünleri üretecek KOBİ’leri eşleştirmek bizim vasıtamızla oluyor. Yani manuel bir şekilde gerçekleşiyor.

Türkiye Zirveyi Oynamaya Aday

Ama Dijital Tedarikçi Platformu Projesiyle büyük işletmelerle KOBİ’ler bu platform üzerinden bir araya gelecekler. Ürünlerin geliştirilmesi süreci daha sonra KOSGEB tarafından yani bizim tarafımızdan desteklenecek.

Varank, “Daha çok yapacak işimizin olduğunun da farkındayız. Bu manada sıkı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye büyüyor. Ülkemiz yaptığımız altyapı yatırımlarıyla, yetiştirdiğimiz yetkin insan kaynağıyla her alanda zirveye oynamaya aday.” dedi.

TOGG ile doğru zamanda, doğru teknolojiye yatırım yapıldığına işaret eden Varank, aynı uygulamanın motosiklet endüstrisinde de yapılabileceğini ekledi. En kısa zamanda motosiklet endüstrisinde de atılımın yakalanacağını paylaştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.