Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz aylarda hayata geçirilen kur korumalı mevduat uygulamasına dair ulaşılan rakamları paylaştı. Bakan Nebati Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması hakkında değerlendirmesinde, uygulamadaki bugün itibarıyla 1,3 trilyon liralık hacmini geçtiğini söyledi.
Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarında gerçek ve tüzel yatırımcı sayısının ise toplamda 2 milyon 138 bin 489’a ulaştığını açıkladı. Bakan Nebati, Türk Lirası cinsinden varlıkların artması ve tasarrufların vadelerinin uzamasının, finansal sistem dahilinde hem yatırımlar hem de krediler açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
Nebati: Bankacılık Sistemi Önünü Görüyor
KKM uygulaması ile tasarruf sahibinin kazandığını belirten Bakan Nebati, bankacılık sisteminin önünü gördüğünü ve ve yatırımcıların likidite ihtiyaçlarını bu sayede kolaylıkla giderdiğini ifade etti.
Bakan Nebati, kredilerin yatırıma, ihracata ve istihdama yönlendirilerek üretken firma ve alanlarla buluşmasını sağlayacak, enflasyondaki ataleti kıracak, dolarizasyonu azaltacak selektif kredi politikalarının temelinde Türk Lirası tercihleri olduğunun altını çizdi.
‘Tercihimizi Türk Lirasından Kullandık’
Tercihi Türk Lirasını önceleyen reformist bir anlayıştan yana kullandıklarını aktaran Nebati, “Sistemin çarkları Türk Lirası ile besleniyor. Bu bizim paramız, bizim tasarrufumuz ve bizim yatırımımız.” diye konuştu. Nebati Türk lirasına güvendikçe, Türkiye’yi her türlü şoktan, gerilim ve krizden korumayı başaracaklarını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı daha önce Türkiye Ekonomi Modeli’ne ilişkin değerlendirmesinde, bu ekonomi modeli çerçevesinde katma değerli üretim anlayışını benimseneceğini ve ihracata yönelim olacağını söylemişti. Türkiye’nin bu yolda ilerlemesi ile tarihte hiç olmadığı kadar güçlü bir kredibiliteye ulaşacağına ifade etmişti.
KKM Nedir?
Kur korumalı mevduat hesabı, Türk Lirası’nın vade sonunda, dolar, euro gibi diğer döviz kurları karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki farkın ödenmesini sağlayan bir mevduat ürünü olarak tanımlanıyor.
Uygulamadan yararlanmak isteyen hesap sahiplerinin, yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşı ya da Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişiler olması gerekiyor. Ayrıca yabancı kişi ve şirketler de sisteme dahil olabiliyor.