Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, ekonominin gidişatına, üretim ve ihracata değinerek Türkiye Ekonomi Modeli kapsamındaki yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi.
Nebati, sanayi üretim endeksinin arttığını vurgulayarak yıllık ve aylık bazda artan oranlara dikkat çekti. Yıllık bazda yüzde 8,5, aylık yüzde 1,3 artan endekse atıfla dünyadaki ekonomik gidişata rağmen Türkiye’de üretimin artmaya devam ettiğini aktardı.
Türkiye Ekonomi Modeli’nin yatırımı, üretimi ve ihracatı önceleyen, cari açığı azaltarak fiyatların kalıcı olması yönünde istikrarı hedeflediğini söyledi. Ayrıca söz konusu model kapsamındaki uygulamalarla üreticileri desteklediklerini ifade etti.
İndirimli Kurumlar Vergisi UygulamasıBakan, İndirimli Kurumlar Vergisi uygulamasıyla, teşvik belgeli yatırımlarda Kurumlar Vergisi oranını azalttıklarını belirtti. Oranları, bölgeye ve yatırım türüne göre yüzde 2’ye, imalat yatırımlarında ise sıfıra kadar indirdiklerini dile getirdi.
Söz konusu çalışmalar neticesinde, 2022 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık olarak 18,6 milyar lira Kurumlar Vergisi teşviki sağlandığını ortaya koydu. Yatırımların teşviki kapsamında alınmayan Kurumlar Vergisi’nden bahsederek bu vergilerin yıl sonunda 79 milyar liraya ulaşabileceğini öngördü.
Yatırım ikliminin iyileşmesini ve yatırımcıların önünün açılmasını, işlem maliyetlerini ve bürokrasiyi azaltarak sağladıklarını aktardı.
Damga vergisi ve harç istisnası getirilen başlıkları da saydı. Bunlar; yatırım teşvik belgeli mal alımı, gayri maddi hakların kiralanması ve alımı, sabit kıymet yatırımlarının imal ve inşası ile danışmanlık teknik müşavirlik hizmetleri olarak sıralandı.
Yatırım teşvik belgesi kapsamında, binalara 5 yıl süreyle, arazilere yatırım teşvik belgesi süresince Emlak Vergisi muafiyeti getirdiklerini paylaştı. Bu sürece dahil olup inşa edilen binalardan da inşaat ve imar harcı alınmadığını söyledi.
“46 Milyarlık Makine ve Teçhizat Alındı”Nebati, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere makine ve teçhizat teslimlerinden Katma Değer Vergisi (KDV) alınmadığını açıkladı.
Yazılım ve gayri maddi hak teslimlerini de KDV istisnasına dahil ettiklerini hatırlatarak “Bu teşvik kapsamında 2022 yılının ilk yarısında, 13 bin yatırımcımız yaklaşık 46 milyar liralık makine teçhizat almıştır. Hayırlı, uğurlu olsun.” dedi.
Yatırım teşvik belgeli yeni yatırımlarda kullanılmak üzere 2023 sonuna kadar alınan makine teçhizatın amortisman sürelerini yarıya indirdiklerini bildirdi. Üretimin ve ihracatın artması amacıyla yatırımcılara işlerini büyütme, yatırımlarını ve üretim kapasitelerini artırma çağrısında bulundu.
İnşaat işlerine yönelik yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan KDV’nin iadesine ilişkin düzenlemeyi, istisna düzenlemesine dönüştürdüklerini belirtti. Bu düzenlemeye teşvik belgeli turizm yatırımları da dahil edildi. Söz konusu teşviklerin sonucunda, mevcut yılda yaklaşık 2,5 milyar lira KDV’den vazgeçilerek yatırım maliyetlerinin azaltıldığını vurguladı.
Nebati, 2023 sonuna kadar minimum 500 milyon lira olarak öngörülen yatırımlara yönelik açıklamalarda bulundu. İnşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin izleyen yıl iadesine imkan sağladıklarının altını çizdi. Teşvik neticesinde, 2022 yılının ilk 6 aylık döneminde 13,6 milyar lira mal teslimi yapıldığı ifade edildi.
Nebati, son olarak teşviklerin ekonomiye katkısını belirterek “Teşvikler neticesinde, yatırımcılarımıza 2022 yılı içerisinde toplamda yaklaşık 100 milyar lira vergi teşviki sağlayarak Türkiye Ekonomi Modeli’ne, cari açığı azaltmaya katkı sağlayacak imalata, yatırıma, üretime güçlü desteğimizi sürdüreceğiz.” dedi.
Sanayi Üretimi Haziran’da Beklentiyi AştıGün içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan raporda, sanayi üretiminin Haziran’da hem aylık hem yıllık bazda arttığı bildirildi.
Mayıs’ta aylık yüzde 0,5 olan sanayi üretim endeksi, yıllık bazda 9,1 artış göstermişti. Haziran ayında da artış devam ederek aylık yüzde 1,3, yıllık ise yüzde 8,5 yükseldi. Yıllık artış yüzde 6,7 oranında beklenirken, açıklanan oran tahminlerin üzerinde gerçekleşti.