Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 65. Genel Kurul Toplantısı’nda konuştu. Sektörle ilgili açıklamalarının yanında, büyümeye yönelik de değerlendirmede bulundu.
kolayca yatırım yapın
Reel sektörün büyük yatırımlar yapabilmesi ve ölçeğini büyütebilmesi için ihtiyaç duyduğu fonları uygun koşullarda temin etmesinin kritik önemde olduğunu dile getirdi. Bankacılık sektörünün istikrarlı ve sağlıklı biçimde faaliyetlerini sürdürebilmesi için bakanlık olarak tüm çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini söyledi.
Sektörün tarihte ilk defa 10 trilyon TL aktif büyüklüğe ulaştığını, kredilerin 5,5 trilyon TL, mevduatların ise 6 trilyon TL olduğunu açıkladı.
“Türkiye ekonomi modelimizle birlikte selektif kredi yaklaşımını ekonomi politikamızın odağına yerleştiriyoruz.” diyen Nebati, 20 Mayıs itibarıyla ticari kredi büyümesinin yıllık yüzde 26,3 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.
Bankacılık Sektörümüz Güçlü Sermaye Yapısına Sahip
Sektörün güçlü karlılık oranları ve yüksek aktif kalitesine sahip olduğunu söyleyen Nebati, sermaye yeterlilik oranının yüzde 20.4, tahsili gecikmiş alacak oranının yüzde 2.9 oranında olduğunu açıkladı.
Küresel ekonominin zor bir dönemden geçtiğini, salgının ardından başlayan Ukrayna savaşının sıkıntıları daha da derinleştirdiğini belirtti. Emtia fiyatlarındaki yüksek artışların, tedarik zincirinde yaşan sorunların ve taşımacılık faaliyetlerinde görülen artışların tüm dünyada enflasyonun yükselmesine sebep olduğunu aktardı.
Bakan Nebati açıklamasında, “Yaşanan bu olumsuz gelişmeler karşısında biz mevcut kaynaklarımızı etkin kullanarak vatandaşlarımızın ve üreticilerin maruz kaldığı fiyat artışlarını ciddi oranda sübvanse ediyor, birçok destekler veriyoruz, vermeye devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Enflasyonda ataleti kırmaya ve beklentileri düzeltmeye yönelik atılacak adımlarla halkın refahını artırmayı ve alım güçlerini eskisinin de üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Bütçenin tüm olumsuzluklara rağmen istikrarlı ve güçlü biçimde büyümeye devam ettiğini, öncü göstergelerin ilk çeyrekte yıllık olarak yüzde 7 büyümeyi işaret ettiğini dile getirdi.
Sanayinin milli gelir içerisindeki payının önümüzdeki dönemde daha da artmasını beklediklerini, ihracatta her geçen gün yeni rekorlara imza atıldığını, istihdamda salgının yarattığı kayıpların telafi edildiğini söyledi.
Artan üretim potansiyeli ve yüksek katma değerli üretimle cari açık sorununu kalıcı olarak çözmeyi ve küresel değer zincirlerine girerek daha üst sıralara çıkmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.