Birkaç gün önce Tahıl Koridoru Anlaşması’nda yaşanan kriz gündeme oturdu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) anlaşmanın durdurulduğunu duyurdu. Konuya yönelik yetkililerden değerlendirmeler gelirken durum ile ilgili son gelişmeleri Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aktardı.
MSB’nin yaptığı yazılı açıklamada Tahıl Koridoru Anlaşması’nın durdurulmasının gerekçesi 29 Ekim’de Sivastopol’da gerçekleştirilen saldırılar olarak açıklandı. Sürece dair son detaylar Bakan Çavuşoğlu tarafından şu şekilde açıklandı:
“Biz Birleşmiş Milletler (BM) ile bu süreci takip ediyoruz. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ile beraber diyalog halindeyiz. Sonuçta en başta mutabakata varıldığı gibi tahıl sevkiyatında şuan da yüklü gemilerde herhangi bir sıkıntı yok ama sonrasında sürecin devam etmesi için sorunların aşılması lazım. Yine tahıl ve gübresinin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımların atılması lazım”
Erdoğan, Zelenski ve Putin ile Görüşecek”
Bakan Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna’dan ihraç edilen ürünlere tüm dünyanın özelliklede gelişmekte olan ve azgelişmiş ülkelerin ihtiyacının olduğunu vurguladı. Türkiye olarak bu sorunun çözülmesi için çabaların sürdürüleceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünlerde Ukrayna Volodimir Zelenski ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı’nın konuya yönelik açıklamaları yapacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat bu konuya ilgilendiğini belirterek sorunun çözüleceğini aktardı.
Dışişleri Bakanı, Rusya ve Ukrayna arasında maalesef savaşın devam ettiği ama Türkiye’nin katkılarıyla iki ülke arasında güven artırıcı önlemlerin alındığını vurguladı. “Tahıl anlaşması tüm dünya insanlığını yakından ilgilendiren bir konu olduğu için savaştan ayrı tutmak gerekir. Biz çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
“İki Ülkenin Enerji Bakanları Görevlendirildi”
Putin’in geçen haftalarda Türkiye’nin Avrupa için büyük bir gaz merkezi olabileceği yönündeki açıklamalarına değindi. Konuya yönelik yeni gelişmeleri aktartan Bakan Çavuşoğlu, “Tekliften sonra Cumhurbaşkanımız ve Putin, Enerji Bakanlarını görevlendirdi. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bu çalışma neticesinde Avrupa’dan ne kadar talep olacağı konusunda Dışişleri Bakanlığı olarak katkılarımızı yapıyoruz.” ifadelerinde bulundu.
Çavuşoğlu, “Bu merkez Rusya’nın Avrupa ülkelerine ihraç edeceği gaz ile ilgili. İlerleyen zamanda gaz piyasası oluştuktan sonra özellikle fiyatların belirlenmesi ve farklı ülkelere gitmesiyle ilgili teknik düzeyde çalışmalar devam ediyor.” dedi.