Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bursa Üretim Sürecine Katılım Desteklenmesi Projesi kapsamında düzenlenen etkinliğe katıldı.
Etkinlikte konuşma yapan Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Bilgin, daha önce EYT düzenlemesi ile ilgili çalışmaların başladığı haberini kamuoyuna duyurmuştu. Bugün yaptığı açıklamada çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Çalışmalar tamamlandığında önümüzdeki günlerde EYT’de alınan karar hakkında bilgi vereceğini aktardı.
Bakan Bilgin’in ifadesi şöyle: “En uygununu tamamladığımız gün, daha önce 3600’de yaptığımız gibi asgari ücrette yaptığımız gibi onlarla ilgili açıklama yapacağım.”
“Resesyon Tehdidi ile Karşı Karşıyayız”
Bilgin, EYT’ye ek olarak enflasyonun da bir başka sorun olduğunu söyledi.
“Enflasyon son yıllarda şahit olmadığımız bir orana, yüzde 80’lere ulaşmıştır. Bu ciddi bir sorundur” diyerek dünya genelindeki enflasyon oranlarına değindi.
Başka ülkelerde enflasyonun yüzde 10 ila 20 civarında olmasını şöyle yorumladı: “Her birisi artan oranlarda krize dönüşen ve bugünlerde bildiğiniz gibi durgunluk ortamına dönüşmesi tehdidiyle karşı karşıyayız.”
“”Talep Yüzünden Döviz Fiyatları Arttı”
Bilgin, yüksek enflasyon baskısından diğer ülkeler gibi Türkiye’nin de etkilendiğinin altını çizerek; “Türkiye daha fazla etkileniyor. Bu sorunun en önemli kaynağı Türkiye’nin döviz açığıdır” dedi.
Döviz talebinin döviz fiyatını artırdığını belirterek bu durumun önemli bir önemli sorun yarattığına dikkat çekti.
Enerjide tahminlerin üzerinde fiyat artışlarının yaşanmasının Türkiye’ye ilave yük bindirdiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Brent petrol 40 dolardan 120 dolara ulaştığı aşamada enerji maliyetleri korkunç patlama gösterdi. Yıl sonu itibarıyla ekonomiye 50 milyar dolar üzerine ek getirdi. Bunun maliyeti bütün ekonominin alanlarında, ulaştırma ve enerji açısından baktığımızda pazarlarda, marketlerde bu hissedilir oldu.”
“Türkiye’nin Tek Çözümü İhracata Dayalı Büyüme”
Bakan Bilgin, maliyetlerdeki artışın çözümsüz meseleler olmadığını belirterek esas önemli olanın ekonomik istikrar içinde olunması ve büyümenin sürmesi olduğunu söyledi.
İhracata dayalı büyüme modeli sayesinde büyümenin yanı sıra sanayi üretimine ve imalat sanayi dinamizmine devam edilmesinin Türkiye’nin önündeki tek çözüm yolu olduğunu savundu.
Bakan, “Türkiye demokratik istikrarını sürdürdükçe sorun çözme kabiliyeti artacaktır. Ekonomideki hedeflere ulaşılacaktır” şeklinde ifadede bulundu.
Bilgin, geçen hafta EYT düzenlemesi için bakanlık bünyesinde çalışma grubu kurulduğunu açıklamış, düzenlemenin Aralık ya da Ocak ayında Meclis’e gideceğini söylemişti.
“Maliye Bakanlığı da sürece katılacak. En uygun formülü devreye sokacağız” diyen Bilgin, EYT çözümü için çok sayıda formül ve alternatifin olduğunu paylaşmıştı.