Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Haziran ayı Tüketici Beklentileri Anketi (CES) açıklandı. Ankette, Euro Bölgesi’ndeki tüketicilerin Mayıs ayına göre değişen beklentilerine yer verildi.
CES; Belçika, Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, Hollanda gibi ülkelerden yaklaşık 14 bin tüketiciyle görüşerek, ekonomik, finansal davranışları ve Avrupa’nın genel ekonomik görünümü hakkında bilgi toplayıp analiz yapıyor.
2022 Yılı Haziran Ayı Anket SonuçlarıYüksek fiyatlar, üretim maliyetlerinin artması, taleplerin düşmesi ve savaşın gıda-enerji krizine yol açması, Avrupa’da geleceğe yönelik enflasyon ve resesyon endişelerindeki en önemli faktörlerden bazıları olarak gösterilebilir.
2022 Haziran anket sonuçlarına göre Avrupa’da enflasyon oranı artacak. Gelir artışı sabit kalırken, nominal harcamaların gelire göre daha çok yükseleceği düşünülüyor.
Anketteki endişeler sadece enflasyon oranlarıyla ve gelir-gider dengesiyle sınırlı kalmadı. Ekonomik büyümenin daha da yavaşlaması, işsizliğin artması ve konut kredisi faiz oranlarının yukarı yönlü hareketi de kaygıları büyük oranda artırdı.
Enflasyon Beklentisi Belirgin Şekilde ArttıTüketicilerin son 12 ayda hissettiği enflasyon oranı yüzde 6,6’’dan yüzde 7,2’ye yükseldi.
Haziran’da önümüzdeki 12 aylık enflasyona yönelik medyan beklenti ise yüzde 5’e çıktı.
Avrupa piyasalarındaki belirsizlik ve huzursuzluk, tüketicilerin 3 yıllık beklentilerini artırmasına neden oldu. Mayıs’ta yüzde 2,5 olan 3 yıllık enflasyon beklentisi, Haziran’da yüzde 2,8’e ulaştı.
Gelir ve Tüketim12 aylık nominal gelir artışı beklentileri değişmeyerek yüzde 0,9’da sabit kaldı.
Ankete katılan kişilerin 12 aylık harcamalardaki artış beklentileri yüzde 3,9’a çıktı.
İşgücü Piyasası ve Ekonomik BüyümeAvrupa’da ekonomik büyümenin olumsuz seyri devam ederken buna yönelik kaygılar da arttı.
12 aylık beklentiye göre büyümenin yüzde 1,3 azalacağı tahmin ediliyor. Mayıs’ta beklenti oranın yüzde 1 düşeceği yönündeydi.
Piyasalardaki ve ekonomideki istikrarsız tablo işsizlik oranlarına da etki etti. Mayıs’ta beklenti yüzde 11,3’tü. Haziran anketine göre beklenti artarak yüzde 11,5 seviyesine ulaştı.
Konut Fiyatlarında Düşüş BeklentisiKonut fiyatlarındaki beklenti ise düşüş yönünde geldi. Mayıs ayında konut fiyatlarındaki 12 aylık beklenti yüzde 3,4 olarak paylaşılmıştı.
Haziran ayındaki 1 yıllık beklenti yüzde 3,3’e geriledi.
Önümüzdeki 12 ay için konut kredisi faiz oranlarına yönelik beklenti, Ocak ayının en düşük seviyesi olan yüzde 3,3’ten yüzde 4e çıktı.
Son olarak ankette son üç ayda kredi başvurusunda bulunan tüketicilerin de sayısı azaldı. 2022 Ocak ayı yüzde 13,7 olan başvuru sayısı, bu yılın Nisan ayında yüzde 12,7’ye geriledi.
Avrupa Ekonomisine Neler Oluyor?Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, küresel anlamda birçok krize neden olmuştu.
Dünyanın tahıl ambarı olarak tanımlanan Ukrayna’daki savaş, etkisini Euro Bölgesi başta olmak üzere her coğrafyada hissettirdi. Ukrayna’nın ihracat yapamaması, özellikle tahıl ürünleri başta olmak üzere gıda fiyatlarında kayda değer bir artışa neden olmuştu.
Avrupa’da gaz endişeleri de savaşın başladığı Şubat ayından beri devam ediyor.
Avrupa ülkelerinin Rusya’ya yaptırım uygulaması, aynı zamanda da Rus gazına bağımlı olması, yapılan anketlerde görüldüğü üzere Avrupa Bölgesi için tehlike çanlarının çaldığı anlamına geliyor.
Rusya’ya yönelik yaptırımların Rus enerji şirketi Gazprom’u olumsuz etkilemesi üzerine Rusya, bazı Avrupa ülkeleri için vanaları kapatma kararı almıştı.
Gazprom’un Temmuz ayındaki gaz üretim değerleri, Avrupa’daki kaygıların daha da şiddetlenmesine ortam hazırlamıştı.
Son günlerde Euro Bölgesi’nde petrol fiyatlarının artması da birçok soru işaretine neden olmuştu. ECB, geçtiğimiz günlerde petrol fiyatlarındaki artışın Avrupa ekonomisi için ne anlam ifade ettiğini analiz etmişti.