Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

ECB, Petrol Fiyatındaki Artışın GSYİH Etkisini Analiz Etti

Avrupa Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki artışın Euro bölgesi ekonomisinin potansiyel çıktısını nasıl etkileyeceğini araştırdı.
ECB, Petrol Fiyatındaki Artışın GSYİH Etkisini Analiz Etti
HABER GİRİŞ

Avrupa Merkez Bankası’ndan Julien Le Roux, Bela Szörfi ve Marco Weißler, petrol fiyatlarındaki artışın gayrisafi yurt içi hasıla üzerine potansiyel etkilerini araştırdı. Bugün yayımladıkları raporda, petrol fiyatlarında kalıcı bir artışın Euro bölgesinin potansiyel üretimini dört yıl içinde yüzde 1’den daha az azaltacağını söylediler.

Ekonomik teoriye göre; kalıcı olarak daha yüksek petrol fiyatlarının üretkenliği ve ekonominin büyüme yeteneğini azaltacak ve daha yüksek enflasyon için koşullar yaratacak. Ancak 1970’lerdeki petrol şoku üzerine ampirik araştırmaların, ekonomilerin zaman içinde alışkanlıklarını değiştirerek duruma ayak uydurdurduğunu gösterdiğini belirttiler.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) kendi tahmin modelini kullanarak, petrol fiyatlarındaki yüzde 1’lik bir artışın orta vadede Euro bölgesinin büyüme potansiyelini yaklaşık yüzde – 0,02 oranında azaltacağını tespit etti.

Buna göre; önümüzdeki dört yıl içinde petrol fiyatlarında 2017 – 20’ye kıyasla yüzde 40’lık bir artış olduğunu varsayan ECB, Euro bölgesindeki potansiyel üretimin bu dönemde sadece yüzde 0,8 azalacağı sonucuna vardı.

Ekonomistler yayımladıkları makalede, “Avrupa Komisyonu tarafından önümüzdeki dört yıl için yaklaşık yüzde 5,2’de kalacağı tahmin edilen potansiyel çıktıdaki kümülatif artış bağlamında sınırlı bir şok oluşturmaktadır,” ifadelerine yer verdiler. Ayrıca uzun vadede -0,02 oranında bir yaratacağına da değinildi.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.