Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Avrupa’da Bazı Ülkeler Harcama Alışkanlığını Değiştirme Konusunda İştahsız Görünüyor

Avrupa'nın harcama alışkanlıklarını değiştirmesi istenirken, bazı ülkelerin bu değişime iştahsız olduğu dikkat çekiyor.
Avrupa’da Bazı Ülkeler Harcama Alışkanlığını Değiştirme Konusunda İştahsız Görünüyor
HABER GİRİŞ

AB ülkeleri, 28 üyeli bloğun hükümet harcamalarına ilişkin kuralların nasıl değiştirileceği konusunda değişkenlik gösteriyor. Bu kuralların değiştirilmek istenmesinin nedeni ise bölge ekonomisini canlandırmak.

AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, karmaşık mali kural defterini değiştirmenin yollarını aramaya başladı. Ancak hafta sonunda maliye bakanları arasındaki ilk tartışma, herhangi bir somut önerinin ortaya çıkmasının zaman alacağını gösterdi.

Litvanya Maliye Bakanı Vilius Sapoka, AB mevkidaşlarıyla görüşmeden önce “Kuralların ne kadar basit olduğuna ve uygulama faktörünün çok önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü yasaya uymazsak sistemin bütününün güvenilirliği çok zayıf,” dedi.

Şu anda AB mali kuralları, Avrupa ülkelerinin yıllık gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 3’ünden daha yüksek bütçe açığına sahip olmaması veya GSYİH’lerin yüzde 60’ının üzerinde bir kamu borcuna sahip olmaması gerektiğini belirtiyor.

Bu tavanların daha fazla harcama yapılmasına izin verecek şekilde değiştirilmesi gerektiğine inanan ülkeler var, ancak bazıları bu limitleri değiştirmenin imkansız olduğunu söylüyor.

GCM Yatırım Banner

CNBC’nin Pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, maliye bakanları arasındaki görüşmelerin farkında olan Avrupalı bir yetkili, büyük tartışmalar için fazla iştah olmadığını belirtti.

Bazı ülkeler mali kuralların doğrulanmış formüllere dayanması gerektiğine inanıyor. Örneğin; şu anda Avrupa Komisyonu üye devletlerin üretim açığını değerlendiriyor. Ancak bunun nasıl hesaplanacağına dair farklı görüşler var ve bu da kuralların uygulanmasını zorlaştırır.

Politik Yorgunluk

Politik YorgunlukAvrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, hafta sonu boyunca Finlandiya’nın Helsinki kentinde düzenlenen maliye bakanları toplantısının sonunda, “Bugünkü tartışma bana, mevzuatın olası bir revizyonuna dikkatli bir şekilde yaklaşmamız gerektiğini teyit ediyor gibiydi,” dedi.

Ayrıca Dombrovskis, “Mevzuatı açmadan daha basit kurallar üzerinde gerçekçi bir şekilde anlaşmaya varıp ulaşamayacağımızı değerlendirmek zorunda kalacağız,” ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avrupa hükümetlerini mali politika planlarına bakmaya ve merkez bankasının çabalarına uymaya çağırdı. Euro bölgesindeki ekonomik yavaşlama göz önüne alındığında Draghi, mali alana sahip ülkelerin daha fazla yatırım yapması gerektiğini ve büyük borç yığınına sahip ülkelerin harcamalarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

Düşünce kuruluşu Bruegel’in Müdürü Guntram Wolff, kuralları değiştirme iştahının oldukça sınırlı olduğunu söyledi. Wolff, “Evet, kuralların iyi çalışmadığına dair bir tanıma var ama evet, bu zor konuyu gerçekten yeniden müzakere etmek için büyük bir siyasi yorgunluk da var,” ifadelerini kullandı.

AB yetkilisi örneğin; Fransa ve Almanya’nın düzeltmeye daha fazla önem veren başka meseleler olduğuna inanıyor. UBS’de bir Euro bölgesi ekonomisti olan Ricardo Garcia, bu sorunun AB için uzlaştırılamaz olduğunu söyledi.

Garcia’ya göre; çeşitli ülkeler arasındaki görüş ayrılığı, eksik bir mali birlik içinde olan şeydir. Kısa vadede eylemde gecikmenin, Euro bölgesini daha az esnek ve dolayısıyla daha az çekici hale getirdiğini de belirtti.

Garcia, “Mevcut kurulum, şok durumunda düşük kredi notu olan ülkelerde düşük şok emme kapasitesinden muzdarip olan bazı asimetrik risklere işaret ediyor. İtalya gibi durumlarda, ciddi bir durgunluk durumunda bile mali sıkılaştırmayı beklerdik,” ifadelerini kullandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.