Alman temsilcisi Audi, SUV segmentinin temel taşlarını 2005 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtmıştı. Audi’nin bu SUV modeli lüks 4×4 sınıflarına geçiş için köprüydü. 2006 yılında satışa çıkarılan Audi’nin ilk SUV modeli olmuştu. Boyutları gerçekten büyüktü ve araçlar sportmen bir yapıyla süslenmişti. Audi’nin Q7 ile başlatılan 4×4 harekatı, ardı ardına gelen “Q” serilerinin çıkmasına neden olmuştu.
2009 yılında çıkartılan SUV modeli Q5 ve 2011 yılında en küçük modeli Q3’ün tanıtılmasıyla Audi; takım oyuncularını tamamlamıştı. Bu sene son atakla araya bir versiyon daha ekledi ve Q6 E-Tron modelini tanıttı. Audi Q7, Led farlı yeni yüz şeklini çok iyi taşıyordu. Yüksek yapıda seçilen karoseri ve kaputu sayesinde olduğundan daha cüretkar duruş sergiliyordu. VW grubunun üyesi olması nedeni ile platformunu Porsche Cayenne ve VW Touareg SUV modelleri ile paylaşıyordu.
Q7 her ne kadar off road yollar için çıkartılmış 4×4 gibi dursa da, asfalt yol kullanımları için ayrı bir gelişim programına tabi tutulmuş. İlk SUV modeli olması nedeni ile üzerine düşen görevler gerçekten de mühimdi. Audi’nin PL71 kod adı ile başlayan Q7, teknolojik denemelerin de kobayı olmuştur. 2016 yılında çıkardığı yeni kasası ile sportifliği bir kenara bırakmış, daha ağır duruşlu tasarımlar üretilmişti. Yol dışı sürüşlerden biraz daha uzaklaşarak, daha fazla asfalt odaklı araçlar çıkartılmıştı.
Audi, modellerine uyguladığı performans programını SQ7’de kullandı. Ardından aracı, dünyanın en hızlı dizel SUV modeli olarak herkese tanıttılar. Büyük ilgi gören bu araca dünyanın en ünlü modifiye firması ABT kayıtsız kalamadı ve modeli daha da çekici hale getirmek istedi. Şimdi hemen bu muhteşem değişime beraber bakalım:
İşte karşınızda ABT dokunuşuyla yenilenen SQ7 modeli:
Dış Karoserinde ABT Dokunuşları Kışkırtıcı Olmuş
Q7’nin, şekil değiştirmesi ile tehditkar bakışları daha sert olmuş. Spor kasa yapısı olan “S-Line Dizayn” ile özellikle ızgara ve tampon yapısında değişimler göstermiş. Far yapısının içinde bulunan 3 adet, ayrı toplamda 4 tane lazer teknolojili ışık sistemi, ABT tarafından değiştirilmemiş. ABT’nin odak noktası; tamponlar ve genel duruş değiştirmek diyebiliriz. Daha çok bu bölümlerde değişikliğe gidilmiş.
Ünlü modifiye firması, başka üreticilerin modellerinde uyguladığı agresif bakış yaratma olayını, SQ7 modelinde daha fazla zorlamış görünüyor. Çünkü SQ7’nin karakteri zaten agresif! ABT’nin görevi, araçların kendi üreticileri tarafından düşünülmeyen tasarım ve hız konularında fark yaratmaktır. Bu yüzden aracın sıkıcı olan iç ve dış tasarımları değiştirildi.
Audi SQ7 ABT Jant Görünümü:
SQ7’nin profil kısmını çevirdiğimizde, 22 inç alüminyum alaşımlı jantlar, ABT’nin ellerinin her yerde olduğunu bize gösteriyor. 305/30 R22 değerlerindeki lastikler, arabayla uyum halinde. Sofistike ve şık bir hamle olmuş diyebilirim! Krom detayları unutmamış. SQ7’nin yan kapı altlarına uyguladığı siyah şeritler; jant takımları ile yan duruşunu tamamlamış.
Audi SQ7 ABT Egzoz Görünümü:
Arka tamponun da ön tarafın hislerinden yararlanmış olacak ki, dört çıkışlı egzozlar “ABT zevki” dedirttiriyor. Süspansiyon sistemi çok daha yere yakın konumlandırılmış. Tatil ve piknik modundan çıkılarak, otobanda hız demeleri yapılacak araç haline dönüştürülmüş.
2018 Yılının Beklenen Arabası “Lamborghini Urus SUV” Hakkında Bilgi Almak için Tıklayın.
Audi S-Q7 İç Dizaynı ABT Dokunuşlarına Maruz Kalmış
ABT, olmuşken içerisinde de biraz değişiklik yapayım demiş ve kendi stilinden bir şeyler katmış. Standart SQ7’nin iç tasarımı Audi’nin yeni panel ve ekipmanlarından oluşuyor. Biliyorsunuz ki yeni Q7 ile SQ7 arasında gözle görülecek kadar bir fark yoktu. ABT’nin istediği şekilde, fazla değiştirilmeden sadece bölgesel değişim yapılmış. Koltuklar değiştirilerek daha yarışçı tipleri takılmış. Üzerine ABT imzası atılmış. Aracın kapı, konsol ve bir takım yerlerine karbon uygulaması da yapılmış.
Audi SQ7 İç Görünümü:
Karbon, çok küçük yerlere uygulansa da iç kısmın havasını çok iyi değiştirebilen bir kaplama türü. Standart direksiyon değiştirilmeden dikiş renklerinde ve altta bulunan S-Line logosu yerine ABT kendi ismini vermiş. Orta konsola doğru gittiğimizde yapısı değiştirilmeyen vites topuzunun, sadece kaplaması değişmiş. ABT buraya da ismini vermiş. Dokunmadıkları ve geliştirmeye gerek duymadıkları Bang & Olufsen premium ses sistemi diyebiliriz.
Hızlı Spor Arabalar Motor Konusunda Kıskançlık Yaşayabilir
Standart SQ7’nin zaten dünyayı kapsayacak şekilde aldığı bir unvanı var. Demek istediğimiz SQ7 “Dünyanın en güçlü dizel SUV’u” ismini zaten almıştı. Daha önceden çıkarttığı SQ5 modelinde uygulanan dizel motor ünitesi, SQ7 için en hızlısı olacak şekilde uyarlanmış. 4.0 litre hacminde olan ünitesi 435 beygir güç üretiyor. Gücün yansıması olarak inanılmaz derecede yüksek olan 900 nm tork açığa çıkartıyor. SQ7 4.8 saniyede 100 kilometre hıza çıkarak, yanındaki araçların seslerini bastırmayı başarıyor.
ABT firması dizel ünite üzerinde yazılım yaparak değerlerini biraz artırmış. ABT firmasının garajında geliştirilen tek motor TDI ünitesi değil! ABT 3.0 litre hacminde 333 beygir güç üreten TFSİ benzinli ünitesine müdahale edilmiş ve 77 beygirlik güç artışına gidilmiş. Toplamda sağladığı 410 beygirlik güç ile aracın hızlanması 6.1 saniyeden, 5.5 saniye civarlarına indirilmiş. ABT’nin motor gelişiminde performans parçaları kullanmak yerine kendi bünyesinde geliştirdiği yazılım ile güç artışına gittiğini görebiliriz.
ABT araçların dizaynlarında abartıya kaçmadan sade dokunuşlar yapılmış. Modifiye firması, markaların yeni çıkardığı modelleri ele alarak değiştiriyor. ABT dokunuşlarıyla nncelediğimiz Audi SQ7 modelini nasıl buldunuz?