Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ateşkes Öncesi Son Hafta, Dünya Finansallarında Neler Oldu, Neler Olur?

ABD-Çin ticaret savaşlarında 3 aylık ateşkes süresi önümüzdeki hafta Cuma günü sona eriyor. Küresel güçler arasında süren müzakereler ışığında dünya borsalarındaki haftalık hareket ve önümüzdeki haftaya yönelik öngörüler;
Ateşkes Öncesi Son Hafta, Dünya Finansallarında Neler Oldu, Neler Olur?
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Düşe kalka biten 18-22 Şubat haftası… FED toplantı tutanaklarının okunduğu, Almanya IFO (İş İklimi Endeksi) verilerinin beklenin altında güncellendiği, küresel ekonomik daralma sinyalleri ile yatırımcının endişe artırdığı bir hafta. ABD-Çin müzakerelerinde gelen açıklamalara göre yer yer olumlu bekleyişin arttığı, ancak akıllardaki olumsuzluk ihtimallerinin kesin olarak giderilmesine kaynak olabilecek bir resmi anlaşmanın yapılmaması ile geçen bir hafta. 

Dünya piyasalarında kazanımların arttığı Ocak ayının ardından inen çıkan grafiklerin kimi yatırımcıyı terste bıraktığı, kimi yatırımcıyı da zevkten dört köşe ettiği Şubat ayının ikinci haftası. Türk hisse senedi ve tahvil piyasalarından yabancı para çıkışlarının devam ettiği bir hafta; hanehalkı ve şirketlerin döviz mevduatlarındaki artışın devam ettiği, yükseliş dizisi sayılabilecek bir istikrarın görüldüğü günler.

Bu hafta neler oldu dersek, akıllara FED tutanakları geliyor. Yatırımcı beklentisinde agresif faiz politikalarından ziyade, güvercin duruşun yeniden zikredildiği açıklamalar. Faiz artırım düşüncelerine kıyasla, değişimin beklenmediği hatta faizlerde düşüşlerin beklenme ihtimali olduğu bir 2019 yılı FED projeksiyonu. Dünya genelinde uzun vadeli güvenilir kıymetlerin fiyatlarında artış verimlerinde düşüş görülen haftanın son günleri.

Dünya Geneli Borsa Endekslerinde “Ne Oldu? Neden Oldu?”

Dünya Genelinde Primlenen Endeksler22 Şubat Cuma gününde dünya geneli endeksler pozitif kapanış yaptı. ABD’den başlıyorum. Wall Street sokaklarına gidiyorum. Dow Jones %0.70 primlendi ve 26.031 puandan kapandı. S&P 500 %0.64 ve Nasdaq %0.91 kazanım gösterdi. Vadelilerde S&P 500 %0.75, Dow 30 %0.80 ve Nasdaq %0.93 değerlenirken, Russell 2000 %0.89 yükseliş, S&P 500 VIX %4.38 daralma gösterdi. Tahvillere ilgisi azalan yatırımcı, görece riski daha yüksek varlıklara yöneldi. Dow Jones 25K derken 26.000 puanı aştı, iyi de oldu. Düşüş trendi kırılmış oldu!

Avrupa tarafında vadeli taraf Euro Stoxx 50 %0.28, İngiltere 100 %0.26, CAC 40 %0.32 ve DAX %0.43 genişlemede iken, spot endekslerdeki Cuma hareketi İngiliz FTSE 100’ü %0.16, Alman DAX’ı %0.30 ve Fransız CAC 40’ı %0.38 değerlendi. Endekslerdeki primlenme İspanya seçim gündemi, İtalya teknik resesyonu, Almanya olumsuz verileri ve İngiltere belirsiz Brexit sürecine ters orantılı hareket ederek, ABD-Çin müzakerelerinden çıkması beklenen olumlu sonucu fiyatladı.

GCM Yatırım Banner

Küresel ekonomilerden Asya bölgesi yıldızları geride kalmadı. Perşembe günü sert kazanımlarla gün kapatan endeksler Cuma gününde de yeşil renkli elbiseleri ile sahnedeydi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0.65 getiri sağladı. 28.816 puana erişen endeks bu noktayı kırarsa yatırımcı algısında değişim görülebileceği gibi pozisyonların şekillenmesi beklenebilir. Güney Kore KOSPI’si 2.230 puanda kapanırken, SSEC Kompozit %1.91 kazanım gösterdi. Sağlam kazanımdı, katı getiri sağlandı. Tokyo tarafı üzdü, bölgesinin son günlerdeki katı primlenmesine paralel hareket eden Nikkei 225, Cuma gününde pes etti ve %0.18’lik bir negatif ayrışma gerçekleştirdi.

Türkiye Varlıklarından “Ne Haber?”

Türk Varlıkları'nda 18-22 Şubat HaftasıTürk varlıkları kazandırdı. Hop oturdu yatırımcı, hop kalktı. Yatırımcı haklıydı! Endeks bir gün %2.0 civarı prim yaptı, bir gün %1.91 geri çekildi. Verdiğini aldı, aldığını ötekine bağladı, renk değişimlerini sıklaştırdı bu tabloda da volatilite kaçınılmazdı. Küresel risk iştahındaki kabarma devam ederken gelişmekte olan ülke (GOU) finansalları bu hareketten destek buldu. Borsa İstanbul, endeks haftayı daha önceki yazılarımda şu senaryo olursa böyle sonuç alınır öngörülerime paralel kapattı.

Perşembe günü primlenme nefes olurken, %0.80 civarında bir kapanış (102.800 puan civarına tekabül ediyordu.) Cuma günkü işlemlerde 103.300 puanın test edilmesini sağlayabilir demiştim. Perşembe kapanışı %0.51 civarında gerçekleşti ancak Cuma testi 103.468 günlük baz tepe noktası ile beklediğim rakamı geçti, yine yazılarımda ifade ettiğim üzere bu hareket sadece test idi. Kalıcı bir kapanış olmadı, seansın son işlemlerine yüz tutulunda iade edilen getiriler ile %0.67 prim seviyesine geri çekilindi ve 22 Şubat 103.186 puandan kapandı.

Boynuz Kulağı Geçti!

XUSIN Sert Primlenmesi ile XBANK'ı GeçtiBIST Bankalar Endeksi (XBANK) o tırmanış serisinin öncüsü olan endeks, ardından gelen rötarlı kalkan BIST Sanayi Endeksi (XUSIN)… Lakin boynuz kulağı geçti. Sanayi argümanları primlenmesini artırdı. Ben demiştim demesi değil elbette, yazılan belli çizilen belli. Makro pencereden bakıp, mikro hareketleri yorumlaması belli. İsteyenler yazılarımı inceleyebilir. ABD-Çin müzakeresi dedim, anlaşma olumlu olursa dünya sanayi endeksleri önderliğinde bir prim görülür dedim. 

Anlaması basit, anlatması basit iki küresel devden bahsediyorsak; devler üretim ile devdir, finans ile devdir, teknoloji ile devdir. Çin diyorsak sanayi demek basittir olumlu Çin diyorsak dünyaya yansıması da basit. Tezat bir tablo olan aylar öncesinden bakarsak bunu da teyit ederiz. Küreseller arasında ticari savaşlar başlayınca demir-çelik başta olmak üzere sanayi endekslerindeki harekete bakalım. Buyrun teyit! 

XUSIN demiştim, endeksin 120 bin puandaki psikolojik eşikinden bahsetmiştim. 117 bin seviyelerinde 119 bin kırılırsa 120 bin deşiği test edilir, bu sınırdan geçilirse olumlu beklentileri fiyatlayan piyasa yatırımcıları yerinde durdurmaz daha içeri ve deha içeri hareket gelir primlenme sertleşir demiştim… BIST XUSIN %1.91 değer kazandı, 122.620 puandan kapandı.

Nereye geldik? 2018 yılının Ekim ayına geldik, tam da Ekim’in 20’lerinde gözlenen grafiklere geldik.  Ancak fark var, Geçtiğimiz yılın Ekim’i 20’li günlerine benzettiğim bu tablo sadece rakamsal olarak benziyor. Birbirinden ayrışan net bir duruş ise Ekim’de yukarıdan aşağı gelirken görmüştü XUSIN bu seviyeleri; 22 Şubat’ta ise aşağıdan yukarı çıkarken gördü. Endeksin 14 günlük RSI indikatörü 81 seviyesine gelmiş, gelmiş ve diyor ki grafikler aşırı alım bölgesinde dalgalanıyor. STOCHRSI (9,6) indikatörü de 99 seviyesinde ve RSI (14)’e paralel mesaj veriyor.  

Şubat Sonu Neler Olur?

Şubat Sonunda Beklentiler ve ÖngörülerŞubat’ın son işlem haftasını takip edeceğimiz 25 Şubat Pazartesi – 1 Mart Cuma ticaret haftası, bu haftadan daha önemli. Sayın Başkan Donald Trump bu hafta için tarihin büyülü bir haftası değil demişti ancak ben önümüzdeki haftayı “tarihin büyülü haftası” olarak görüyorum. 200 milyar dolarlık Çin malına uygulanan %10 ek vergi, %25 seviyesine yükselecekti geçtiğimiz yıl G-20 Zirvesi’nde Trump-Xi görüşmesindeki 3 aylık ateşkes anlaşması yapılmasaydı.

Süre doldu dolacak, ateşkes 1 Mart ile son bulacak ve 2 Mart uygulama başlayacak. Uyulama gerçekleşirse 3 Mart Pazartesi seyredelim diplomatik krizleri, atışmaları, tehditleri; seyredelim dünya borsalarındaki sanayi endeksleri başta olmak üzere endeks argümanlarının geneline yansıyan satış gribini.

Büyülü hafta, dünya genelindeki yatırımcı tarafından zaten fiyatlanmakta olan olumlu müzakere sonuçlarına parelel hareket edecek, pek muhtemel senaryoda. İki küresel güç de biliyor savaşın kazananı olmayacağını! Galibi olmayacak bir ticaret savaşını yazmıştım. ABD kaybeder, Çin kaybeder; dünya kaybeder diye. Aynen öyle, bakılacak olursa resmi bir anlaşma imzalanmadan, müzakerelerden çıkan ılımlı sonuçlar, iki tarafın liderinin de anlaşma yanlısı olması dünyanın dört bir yanında endekslerdeki primlenmeyi nasıl tetikliyor… Nasıl kabartıyor risk iştahını. Bir de gelinse resmi bir anlaşma açıklanmasına, ne olur?

Fiyatlamalar Zaten Yapıldı

Müzakereler Olumlu FiyatlandıEndeksler uçmaz, uçmayacaktır. Finansal tarafın yatırımcısı nasıl kazanır? Öngörü ile kazanır, sağlıklı öngörü doğru hamleyi getirir, doğru hamle sabır ile harmanlanır ise madden kazancın meyvelerini… Aynen öyle olumlu müzakere sonucu beklentisi, zaten fiyatlandı! Resmi bir açıklama tepki alışlarına reaksiyon gösterecektir ancak öyle uçarı kaçarı kazanımlar olmayacaktır. Hatta düzeltme bile olabilir, öngörüler zaten fiyatlandı, bu piyasaların kazanması açıklamadan sonra değil öncesine bakar…

Neyse anlaşmanın olumlu olacağı yönünde bir düşüncem var. Fiyatlanan finansalların resmi açıklamanın ardından bir parça daha kazanım göstermesi doğal bir sonuç. Gelişmenin ardından güvenilir liman arzı altın tarafında olası bir düşüş gözlenebilir. Tahviller tarafında da bu harekete paralel bir senaryo çizilebilir.

Önemli olan taraf, yatırımcının psikolojisi. Yatırımcının psikolojisi rahatlar önce, rahat yatırımcı esnek hareketler yapabilir, endişe etmeyeceği için ufak düzeltmelerden korkmaz yani ani çıkışlar görülmez bu gelişmede alınabilecek reaksiyon ise piyasa kırılganlıklarındaki düzelme olur. Ani kaçışlar olmazsa hafif kar alımları diyebileceğimiz geri çekilmeli grafiklerde sert kırılmalar olmaz. Yani grafikler güven verir, güven veren grafik gebedir yatırımcı cazibesine, yatırımcıyı cezbedecek sonuçlar doğurur. İzleyelim görelim…

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.