Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, 2022 yılı için sektörel değerlendirmede bulunurken 2023 yılı için beklentileri de açıkladı. Ekici, bu sene yaşanan çip krizinin otomotiv pazarını etkilediğini ve arz-talep dengesini bozduğunu vurguladı.
Araç kiralama sektörünün de Ocak-Eylül döneminde yaşanan çip krizinden etkilendiğini bildirdi. Ekici, 2023 yılında hem operasyonel hem de kısa dönem araç kiralama sektörünün büyümesini sürdüreceğini açıkladı.
Araç Kiralama Sektöründe Tedarik Sıkıntısı
Araç kiralama şirketlerinin, araç tedarikinde yaşadıkları aksaklıkların ihtiyaç duyduğu araçlara erişimini zorlaştırdığını belirtti. Ekici, sektörün büyüme potansiyeli olmasına rağmen bu sebeplerden hedeflenen araç filosu büyüklüğüne ulaşamadığını aktardı.
Senenin ilk 9 ayında sektöre 22,1 milyar liralık yeni araç yatırımın yapıldığını paylaşan Ekici, böylelikle 44 bin 500 adet aracın filosuna katıldığını ekledi.
Aktif büyüklüğünün 72,1 milyar lirayı bulduğuna işaret ederek, sektörün 2022’yi bir miktar büyümeyle kapatabileceğini söyleyerek tahminde bulundu.
TOGG ile Elektrikli Araç Talebi Artacak
Yaz sezonunda günlük araç kiralanmasında oldukça iyi ivme yakalandığına değinen Ekici, günlük araç kiralamada 2022’de geçen seneye kıyasla 15-20 seviyelerinde bir büyümenin olacağını öngördü. 2023 yılındaysa bu oranın yüzde 10-15 arasında olabileceğini ileri sürdü.
Türkiye’nin mobilitede elektrifikasyona hızla hazırlandığını vurgulayan Ekici, TOGG’un yollara çıkacak olması ve şarj istasyonu sayısındaki artışın bu yolda atılan önemli adımlar arasında yer aldığını ekledi.
Elektrikli araç kullanımının Türkiye’de TOGG ile yaygınlaşacağını savunan Ekici, araç kiralama sektörününse bu araca müşterilerinin talepleri doğrultusunda filosunda mutlaka yer vereceğini iletti.
Pandemi Kişileri Toplu Taşımadan Uzaklaştırdı
Bireyler ve kurumların ihtiyaçları kadar kullanma imkanı tanıyan modellerle kiralamaya yöneleceğini aktardı. Pandemiden sonra kişilerin toplu taşımayı tercih etmediğini ve ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için ya özel araç kullanımı ya da araç kiralamanın daha fazla tercih edileceğini ifade etti.
Kullanıma dayalı ödeme seçeneğinin Türkiye’de yeni nesi tüketiciler tarafından ciddi oranda tercih edildiğinin bilgisini verdi. Paylaşımlı bisiklet, elektrikli bisiklet, scooter ve motorlu scooter kullanımının artmasının da bu duruma işaret ettiğini ekledi.
Kişilerin Tasarruf Yönelimi Araç Kiralama Sektörünü Büyüttü
Müşteri tarafında paylaşım ekonomisinde büyümeyi destekleyen ana sebebin “tasarruf” olduğuna dikkat çekti. Bu sebepten kaynaklı araç paylaşım sektörünse 10 yıldan kısa sürede 5 kat büyüyeceğini öne sürdü.
Gelecekte tasarrufun daha fazla ön planda olacağını da savunan Ekici, sürdürülebilir teknolojilere daha çok yatırım yapılacağına dikkat çekti. Kiralama sektöründe de tam elektrikli ve otonom araçların kullanılacağını paylaştı.
Bunlara ek olarak Ekici, 2030’da Avrupa’da yeni araç satışlarının yüzde 40’ının hibrit ve yüzde 55’ininse elektrikli olacağını söyleyerek tahminde bulundu.
KAYNAK: AA