Avrupa Parlamentosu bugün Hırvatistan’ın pasaportsuz Schengen Bölgesi’ne kabulünün önünü açarak nihai kararı Avrupa Birliği (AB) hükümet liderlerine bıraktı. Parlamento, 534-53 oyla Hırvatistan’ın Schengen Bölgesi’ne katılımını kabul ederek, ülkenin sınır kontrollerinin kaldırılmasını istedi.
Beş Avrupa Birliği üyesi ülkenin 1985 yılında imzaladıkları Schengen Anlaşması’yla iç sınırlarda kontrollerin kaldırılması yönünde ilk adım atıldı. Sonraki yıllarda ise AB ülkelerinin çoğunluğu ve bazı AB üyesi olmayan ülkeler bu iş birliğine katılarak birlikte Schengen Bölgesi’ni oluşturdular.
Hırvatistan’ın Bölgeye Katılımına Konsey Karar Verecek
Ülkenin bölgeye katılımıyla ilgili nihai kararı, Avrupa Birliği’nin 27 hükümet liderinden oluşan AB Konseyi verecek. Zaten konsey Aralık 2021’de Hırvatistan’ın Schengen Bölgesi’ne başvurması için tüm kriterleri karşıladığını doğrulamıştı.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola oylamanın ardından resmi Twitter hesabından, “Hırvatistan’ın yeri Schengen’de. Kriterler karşılandı. Avrupa Parlamentosu yeşil ışık yaktı. Şimdi AB Konseyi teslim etmeli.” diyerek durum hakkında görüş bildirdi.
AB’nin 27 Üyesinden Sadece 5 Ülke Bölgede Bulunmuyor
AB’nin 27 üyesinden sadece Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve İrlanda Schengen Bölgesi’nde bulunmuyordu. Böylece konseyin de onayı ile Hırvatistan bölgeye dahil olacak.
Avrupa Parlamentosu Ekim’de Bulgaristan ve Romanya’nın da Schengen’e kabulü için gerekli kriterleri yerine getirdiğini belirterek parlamento tarafından kabul edildiğini açıklamıştı. Böylelikle Avrupa Konseyi’nde üç ülkem hakkında karar verilecek.