Altın fiyatları yatırımcıların Fed’in Haziran toplantı tutanaklarını beklemesiyle yükselişe geçti. Ancak ABD ile İran arasında yeniden tırmanan gerilim, enflasyon endişelerini artırarak tahvil faizleri ve doları destekledi, bu da değerli metaldeki yükselişi sınırladı.
Ons altın fiyatı Çarşamba günü yüzde 0,93 düşüşle 4125 dolar seviyelerinde gezerken, gram altın yüzde 0,91 düşüşle 6212 TL seviyelerinden alıcı bulunuyor.
Fiyatlamalarda, ABD’nin İran’a yönelik yeni hava saldırıları ve İran petrolünün satışına izin veren lisansı iptal etmesinin ardından artan jeopolitik riskler etkili oldu. İran Devrim Muhafızları da misilleme olarak Bayreyn ve Kuveyt’teki ABD askeri noktalarını hedef aldığını açıkladı.
Tastylive Küresel Makro Araştırmalar Başkanı Ilya Spivak, son 24 saatte enflasyon endişelerinin yeniden gündeme geldiğini belirterek, bunun tahvil faizlerini ve doları yukarı taşıdığını, altının ise ilk etapta geri çekildikten sonra denge arayışına girdiğini söyledi. Spivak, piyasalarda altının dip oluşturma çabalarının yakından izlendiğini ifade etti.
Gerilimin etkisiyle petrol fiyatları yüzde 3’ten fazla yükselirken, ABD tahvil faizleri de artış kaydetti. Dolar ise yaklaşık bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.