Yatırımcı sayısı 7 milyonu aşan Borsa İstanbul’da kâr satışlarının Eylül ayı boyunca görülme ihtimalinin konuşulmasıyla meraklı bekleyiş başladı. Rekor seviyelere çıkan borsadaki hareketliliğin aşağı yönlü olma ihtimali kuşku yaratırken Perform Portföy Fon Yöneticisi Altan Aydın, borsanın yıldızının parlak olduğu görüşünü paylaştı.
Seçim sonuçlarının ardından değişen ekonomi kadrolarıyla birlikte ivme kazanan borsanın düzeltme hareketlerinin normal olduğunu söyleyerek, 2023 sonu için BİST100 endeksinde 240-325 dolar seviyesinin konuşulabileceği beklentisini dile getirdi.
2024 yılına gelindiğinde ise borsanın yıldızının daha da parlayacağı yönünde görüş bildiren Aydın, Borsa İstanbul’da 400 dolar beklentisinde olduğunu ekledi.
Yükselen faizlerle girilen sıkılaşma yolunda borsanın da paralel ilerleyeceğini belirterek, “Biz aslında sıkılaşma başladığından itibaren enflasyonun kontrol altına alınabileceği ve ekonominin daha iyiye gidebileceği düşüncesi ile böyle bir baskı görmüyoruz” dedi.
Aydın, “Kısa vadede düzeltme çok normal çünkü geldiğimiz noktada hisse senetlerinde değerlemelere göre potansiyeller yüzde 25-30 civarında kalmıştı. Ama enflasyonla bir süreç var. Enflasyon belki seneye 35-40’lara gelecek ancak sonuç itibariyle bir enflasyon olacak. O yüzden ben borsanın gözden düşmesini beklemiyorum” diye ekledi.
7 Milyon Yatırımcı için Düzenleme Gerekli
Halka arz rüzgarına kapılan yatırımcıların hücum ettiği borsada düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Aydın, “Şirketlerin doğru değerlemeyle halka arz edilmeleri ve mevzuata uygun işlem görmeleri gerekir. Bu tarafta düzenlemeye açık bir görüntü var. Bir yatırımcının halka arz olan şirkete talep göstermesinde de bir problem yok. Ancak böylesine bir fiyatlama performansında problem var” dedi.
Şirketlerin adil değerinin üzerinde işlem görmesinin problemli olduğunun altını çizerek, “Tavan-tavan herkesin istediği kadar hisse alamamasına bağlanıyor ama bence bu doğru değil. Araştırılabilir. Denetleyici, düzenleyici kurullar zaten bunun farkındadır diye düşünüyorum. Bu yatırım tarzı önümüzdeki dönemde belli şirketlerde kötü sonuçlara sebebiyet verebilir. Değerleme anlamında çok uç noktalara gittiler. Türkiye’de de artık borsanın seyri hane halkı tüketimini ve doğal olarak ülke ekonomisini, büyümeyi etkileyecek düzeye geliyor” diye konuştu.
Yüksek enflasyondan kaçan yatırımcıların borsaya girişinde düşüş gördüğü an çıkış başlatmasının kritik olacağını yineleyerek, “Yıl sonra halka arz olan şirketlerin bir kısmı kötü performans gösterdiğinde, ki gösterebileceğini düşünüyorum, kaçmalarını istemeyiz. Bu nedenle belli düzenlemeleri yapılması gerekiyor” dedi.
“Büyümeden Defansif Sektörlere Geçmek Gerekebilir”
Kimi sektörlerde hisse senetlerinin enflasyon ortamında cazip olacağını söyleyen Aydın, “Önümüzdeki sene sıkılaşmanın biraz daha arttırıldığı dönemlerde özellikle iç talebe bağlı sektörler baskı altında kalır. Biraz daha büyümeden defansif sektörlere geçmek gerekebilir. Bu yönde fiyatlamaları göreceğiz. Hem enflasyon hem de büyüme anlamında defansif olan sektörler telekomünikasyon, sigorta, perakende, gıda, altyapı ve elektrik” dedi.
Kısa vade için ise inşaat alanına dikkat çekerek, “Çimento sektörünün de özellikle depremden sonraki kentsel dönüşüm planlama uygulamalarıyla biraz daha ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla sektörleri uzun ve kısa vadeli olarak ayrıştırmakta fayda var. Eğer 2024’e dair bir pozisyon alınacaksa burada daha defansif olanları tercih etmek gerekir” şeklinde konuştu.