Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Almanya’nın Çin’e Ekonomik Bağımlılığı Giderek Artıyor

Almanya, Çin'in Rusya savaşına ve Tayvan'a karşı duruşundan dolayı tepki gösterirken, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ait veriler ilgi uyandırdı.
Almanya’nın Çin’e Ekonomik Bağımlılığı Giderek Artıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birçok Batılı devlet Rusya’ya yaptırım uyguladı. Bunlardan biri de Almanya oldu. Durum böyleyken Çin, Batılı devletlerin aksine Rusya ile ilişkilerini ilerletti. Gelişmeler göz önüne alındığında Almanya ve Çin’in ekonomik ilişkilerine yönelik son veriler dikkat çekti.

Reuters tarafından görülen Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) raporunda Almanya ekonomisi yılın ilk yarısında Çin’e daha da bağımlı hale geldi. Bu durum, Almanya hükümetine Pekin ile ilişkilerini azaltması için yapılan artan baskıya rağmen gerçekleşti.

IW çalışmasını paylaşan Reuters, ekonomistlerin Almanya’nın Çin’e ihracatının önemli ölçüde zayıfladığına dair yorumunu paylaştı.

Ekonomik Bağımlılık Siyasi Bir Sorun Oluşturuyor

Enstitüden Juergen Matthes, Alman ekonomisinin Çin’e çok daha fazla bağımlı hale geldiğini söyledi. Almanya’nın Çin’in Ukrayna savaşına ve Tayvan’a olan duruşundan dolayı ticari ilişkilerini incelemeye aldığına değindi. Fakat ekonomik bağımlılığın siyasi bir sorun oluşturduğunun altını çizdi.

Matthes, bu tehlikeli sorunlara rağmen 2022’nin ilk yarısında Çin ile ekonomik bağımlılığın muazzam bir hızla yanlış yönde ilerlediğini aktardı. Çin satış pazarı ve kısa vadedeki kârlarının çok çekici göründüğünü ekledi.

GCM Yatırım Banner

Raporda aynı zamanda Çin’deki Alman yatırımının Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 10 milyar euro olduğunu ve 2000 yılının ilk yarısında bu oranın 6,2 milyar euro olduğu belirtildi.

Alman İşletmelerine Çağrı: Çin’e Olan Bağımlılığınızı Azaltın

U.S. News ise ilgili haberinde Çin’in Alman ithalatındaki payının, 2000 yılında yüzde 3,4, 2022’nin ilk yarısında yüzde 12,4 olarak yer aldığını paylaştı.

Çin malları ithalatının yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 45,7 arttığı tespit edildi. Almanya’nın ülkeyle olan ticaret açığının 2022 ortasına kadar neredeyse 41 milyar euroya yükseldiğini ve farkın daha da artacağını vurguladı.

Matthes, Alman işletmelerini Çin’e olan bağımlılıklarını azaltmaya konusunda çağrı yaptı.

IW’ye ait veriler yayımlanmadan hemen önce Almanya’da yatırımcıların ekonomiye olan güveninin gittikçe azaldığı paylaşıldı. Ekonomiye güven endeksi Ağustos ayında eksi 55, 3’e gerileyerek 2008 krizinden bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.