Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Almanya’da Arz Sıkıntısı Fabrika Siparişlerinde Düşüşü Artırdı

Almanya’nın Temmuz ayına ilişkin fabrika siparişleri raporu açıklandı. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinin siparişlerini tamamlamakta zorlandığı görüldü.
Almanya’da Arz Sıkıntısı Fabrika Siparişlerinde Düşüşü Artırdı
HABER GİRİŞ

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Temmuz 2022 dönemi fabrika siparişleri raporunu paylaştı. Arz sıkıntısı yaşamaya devam eden Alman ekonomisinde üretimin düştüğü görüldü.

Destatis’in verilerine göre fabrika siparişleri Temmuz’da beklentinin de altında gelerek, bir önceki ay ile karşılaştırıldığında yüzde 1,1 oranında düştü. Beklenti yüzde 0,5 düşüş yönündeydi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise düşüş yüzde 13,6 oldu.

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinin fabrikalara gelen sipariş sayısında geçen ay da düşüş kaydedilmişti. Haziran verisinde fabrika siparişleri aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda yüzde 9,0 düşüş yaşamıştı.

Destatis’in geçici sonuçlarına göre Temmuz’da geçen aya kıyasla büyük siparişler hariç, imalatta yeni siparişlerde yüzde 0,8 düştü.

Tıp Ürünleri İmalatındaki Düşüş Sipariş Hacmini Etkiledi

Temmuz verisinde bir önceki aya göre yerel sektörde yeni siparişler yüzde 4,5, Euro Bölgesi’nde ise yüzde 6,4 düşüş gösterdi.

GCM Yatırım Banner

Euro dışı bölgeden gelen yeni siparişlerin hacmi ise yüzde 6,5 yükseldi. Toplam dış siparişlerde yüzde 1,3 artış görüldü.

Sermaye malları üreticileri aylık bazda yüzde 0,2 düştü. Ara malı üreticileri yeni siparişlerde yüzde 1,5’lik bir artış yaşadı. Tüketim malları grubunda ise siparişler yüzde 16,9 daraldı.

Destatis tarafından yapılan açıklamada, söz konusu düşüşün tıp alanında kullanılan farmasötik ürünlerin imalatı için yeni siparişlerin hacmindeki yüzde 23,6’lık düşüşten kaynaklandığı belirtildi.

Geçen ayın verisinde ise bu sektörde yeni siparişler yüzde 10,3 artmıştı.

Ciro Aylık Bazda Yüzde 1,8 Düştü

Destatis’in geçici rakamlarına göre imalatta reel ciro Temmuz ayında geçen aya kıyasla yüzde 1,8 daraldı. Yapılan açıklamada, talep fazlasının devam eden acil ara ürün kıtlığından kaynaklandığı aktarıldı.

Destatis’in yorumuna göre Rusya-Ukrayna arasındaki sıcak savaş nedeniyle tedarik zincirlerinin sekteye uğraması ve pandeminin hala etkisini göstermesi işletmelerin siparişlerini tamamlamakta zorlandığını gösterdi.

Münih merkezli bir araştırma kurumu olan Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan ankette, sanayi kuruluşlarının yüzde 73,3’ünün Temmuz ayında ara ürün ve hammadde tedarikindeki darboğazdan ve sorunlardan şikayetçi olduğu da eklendi.

Müller, Üretimin Alman Ekonomisinden Uzaklaşabileceğini Söylemişti

Rusya’nın kendisine uygulanan yaptırımlara karşı misilleme olarak sık sık gaz kesintisine gitmesinin ardından Almanya’da doğal gaz kıtlığı riski gündeme gelmişti.

Scholz yönetimi, tasarruf planını devreye sokmak durumunda kalmıştı. Almanya’nın enerji düzenleyicisi Federal Şebeke Müdürlüğü (BNA) Başkanı Klaus Müller, doğal gaz kullanımının beşte bir oranında azaltılması gerektiğini duyurmuştu.

Son çare olarak var olan gazın endüstriyel müşterilere paylaştırılacağı, bunun ise karne sistemiyle yapılacağı açıklanmıştı.

BNA Başkanı, bu durumun iş dünyası için büyük risk oluşturacağı uyarısını yineleyerek, üretimin ülkeden uzaklaşması ihtimalini gündeme getirmişti.

Müller, pahalı doğal gazın, üretimin bir kısmını Alman ekonomisinden uzaklaştırabileceği tahmininde bulunmuştu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.