Rusya ile Ukrayna arasında Şubat ayında başlayan savaş, küresel boyutta enerki krizin endişelerinin artmasına neden oldu. Ülkeler artan enerji fiyatları ve enflasyona karşı yeni önlemler alıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, şirketleri ve tüketicileri yükselen enerji fiyatlarının etkisine karşı korumak için 200 milyar euro değerinde fon ayırdıklarını açıkladı.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi, büyük ölçüde Rusya’nın Avrupa’ya gaz arzındaki bir çöküşün neden olduğu artan gaz ve elektrik maliyetleriyle başa çıkmaya çalışıyor. Rusya hükümeti yaşananlardan dolayı Ukrayna’yı işgali sonrası Batı’nın yaptırımlarını sorumlu tutuyor.
Fiyat Artışlarının Önlenmesi Amaçlanıyor
Destek paketinin ana hatlarını paylaşan Scholz, “Fiyatların düşmesi gerekiyor. Bu yüzden hükümet elinden gelen her şeyi yapacak. Bu amaçla büyük bir savunma kalkanı oluşturuyoruz” açıklamasında bulundu.
Yeni borçlanmayla finanse edilecek planlara göre hükümet gaz ve elektriğe acil fiyat kotası getirecek ve daha fazla fiyat artışını önlemek için tüketicilere önceden planlanmış gaz vergisini kaldıracak. Almanya’nın güneyindeki nükleer santraller, daha önce bu yılın sonuna kadar kapanması nedeniyle, 2023 baharına kadar çalışmaya devam edebilecek.
Paket Yeni Krediler ile Finanse Edilecek
Almanya hükümeti bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,35’i olan yeni borçlanmasını askıya aldı. Maliye Bakanı Christian Lindner daha önce gelecek yıl sınıra uymak istediğini söylemişti.
Lindner, Almanya’nın yardım paketini yeni krediler alarak finanse edeceğini ve ülkenin kamu maliyesinin istikrarlı olduğunu da sözlerine ekledi. Almanya’nın kendisini bir enerji savaşının içerisinde bulduğunu sözlerine ekledi.
Kriz harcamalarını normal bütçe yönetiminden net bir şekilde ayırmak istediklerini belirten Lindner, sermaye piyasalarına çok net bir sinyal göndermeyi amaçladıklarını ifade etti.
Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek ve Nisan 2024’e kadar yürürlükte kalacak olan gaz vergisi, kamu hizmetlerinin Rus arzını değiştirme maliyetini karşılamasına yardımcı olmak amacıyla tasarlandı.
Hükümet önceki günlerde ülkenin en büyük gaz şirketlerinden biri olan Uniper’i kamulaştırma kararı almıştı. Rusya, Batı yatırımlarına yanıt olarak Almanya’ya gaz sevkiyatı sağladığı ana hattı askıya almıştı. Bu durum Uniper’in zararının 100 milyon euronun üzerine çıkmasına neden oldu.