Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Almanya’nın son ekonomik görünümü hakkında rapor yayımladı. 2022, 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin değerlendirmelerini açıkladı.
Gelecek yıl için Almanya’nın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) tahminini aşağı yönlü revize etti. Ekonominin 2023 yılında yüzde 0,7 daralacağını belirtti. Bu yıl için ekonomi büyüme tahminini yüzde 2,1’den 1,4 seviyesine indirdi.
IfW, enflasyonun bu yıl yüzde 8, gelecek yıl yüzde 8,7 oranında olacağını tahmin etti. Enerji ithalat fiyatlarının yüksek olmasından dolayı Almanya ekonomisine bir çığ düştüğü ifade edildi. Kiel Enstitüsü Başkan Yardımcısı Stefan Kooths, Almanya’nın ve Avrupa’nın ekonomisindeki kötü gidişattan enerji üretim ve tüketimle ilgili sektörlerin etkilendiğini söyledi.
2023’te Hanehalklarının Satın Alma Gücünde En Keskin Düşüş Gerçekleşecek
Raporda, Almanya’nın enerji ithalatı faturasının bu yıl 123 milyar euro, gelecek yıl ise 136 milyar euro daha artacağı saptandı. Hanehalklarının satın alma gücünün gelecek yıl yüzde 4,1 seviyesinde düşmesinin beklendiği aktarıldı. Bu durum Almanya’da şimdiye kadar görülen en keskin düşüş olarak nitelendirildi.
Özel tüketimin 2023’te 2,1 oranına düşeceği, 2024’te ise bir miktar aratacağı belirtildi. Gelecek yıl demografik faktörler nedeniyle istihdam 45,6 milyon ile zirve yapacağı ifade edildi. İşsizlik oranının gelecek yıl yüzde 5,3’ten yüzde 5,6’ya yükseleceğini ve 2024’te hafifçe düşerek yüzde 5,5 seviyesinde yer alacağı öngörüldü.
IfW’nin raporunda nominal GSYİH içindeki payı olarak brüt kamu borcunun yüksek enflasyon ve nominal GSYİH’nın şişirilmesi nedeniyle 2021’de yüzde 68,7’den 2024’te yüzde 64,6’ya düşeceği saptandı.
Alman Hükümeti Uzun Vadeli Enerji Arzını Netleştirmeli
Başkan yardımcısı Kooths, Almanya’nın son önlem paketinin kesinlikten yoksun olduğunu ama düşük gelirli hanelere yardım etmek için doğru bir adım olduğunu söyledi. Fakat daha fazla yardım paketlerinin enerji politikasının stratejik olarak yeniden düzenlenmesinin yerini tutamayacağını belirtti.
Yetkili, ayrıca Alman hükümetinin artık uzun vadeli enerji arzını hızlı bir şekilde netleştirmesi gerektiğini vurguladı. Böylece hangi enerji fiyat artışlarının kalıcı, hangilerinin geçici olduğunun belirleneceğini aktardı.
Euro Bölgesi Resesyona Girecek
Euro Bölgesi’nin mevcut ve gelecek çeyreklerdeki negatif büyüme ile resesyona gireceği belirtildi. Yıllık GSYİH’nın 2022’de yüzde 2,8 oranında artmasının, 2023’te durağan olmasının ve 2024’te yüzde 1,6 seviyesinde yükselmesinin beklenildiği bildirildi. Enflasyon oranının gelecek yıl yüzde 7,2’ye düşeceği ve 2024’te daha önemli ölçüde azalacağı kaydedildi.
Dünya ekonomisinin ise önemli ölçüde kötüleştiği için bu yıl sadece yüzde 2,9 ve gelecek yıl yüzde 2,2 oranında büyüyeceği ifade edildi.
Bu gelişmelerin öncesinde Destatis, Almanya’nın ikinci çeyreğe ilişkin GSYİH verileri açıkladı. Ekonomi 2022 yılının ikinci çeyreğinde, yıllık olarak yüzde 1,8 oranında büyüdü. Ön tahminler yüzde 1,5 oranında büyümeyi işaret etmişti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Joachim Nagel ise çok yakın bir zamanda Almanya ekonomisine dair açıklamalarda bulundu. Enerji krizinin devam etmesi halinde Almanya’nın resesyonla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. Kış aylarında bir durgunluk yaşanma ihtimalinin olduğunu aktardı.