Rusya’nın Ukrayna işgaline dair Avrupa ülkelerinin yaptırımları ve Rusya’nın karşı hamleleri krizi giderek derinleştiriyor.
kolayca yatırım yapın
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmasının Avrupa’nın enerji krizini şiddetlendirdiği için ülkenin bir “hibrit savaşın” ortasında olduğunu söyledi.
Almanya’da Acil Durum Planları Devrede
Madrid’deki NATO Zirvesi’nde konuşan Baerbock, CNBCE verdiği demeçte; Almanya’nın geleneksel olarak Rusya’dan Kuzey Akım 1 yoluyla sağlanan gaz arzının Moskova tarafından kesilmesi durumunda acil durum planlarını uygulamaya koyduğunu söyledi.
Baerbock bu durumda ülkenin, hangi kurumlarının elektrik kesintisi yaşamak zorunda kalabileceği konusunda zor kararlarla karşı karşıya kalabileceğini de şu sözlerle belirtti:
“Artık Almanya’da şu soruyla karşı karşıyayız: Nord Stream 1’den gaz gelmiyorsa… Hangi kurumun şebekeden ayrılabileceğine karar vermeliyiz.”
Doğal gaz, petrol ve fosil yakıt ithalatının Avrupa Birliği ile Moskova arasındaki açmazda siyasi bir piyon haline gelmesiyle birlikte Avrupa son dönemde giderek kötüleşen bir enerji krizi içine girmiş durumda.
Almanya, 2021 yılında Kuzey Akım 1 boru hattı aracılığıyla 59,2 milyar metreküp ithal ederek özellikle Rus gaz kaynaklarına bağımlı olduğunu ortaya koyuyor. Ülke, bu tedarikleri ikinci bir gaz boru hattı olan Kuzey Akım 2 ile ikiye katlamayı planlamış ancak Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden kısa bir süre önce bu plan askıya alınmıştı.
Baerbock’tan Hibrit Savaş Vurgusu
Baerbock ayrıca enerji krizinin Ukrayna’daki savaş devam ederken Batılı liderlerin karşı karşıya olduğu birçok zorluktan sadece biri olduğunu söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın artan gıda krizi, kalıcı bir bilgi savaşı ve iklim krizi gibi eş zamanlı sorunlardan uzaklaşmasını umduğunu söyleyen Baerbock şu ifadeleri kullandı:
“En büyük zorluk bu ve bu aynı zamanda Putin’in izlediği stratejilerden biri. Sahte haberlerin uçuştuğu hibrit savaş ve gıda savaşı gibi diğer krizleri, aynı zamanda iklim krizini de unutuyoruz.”
Bu arada G7 Zirvesi’nin sona ermesinin ardından ülkelerin Rusya’ya yeni yaptırımları gelmeye başladı. ABD, belirlenen taahhütler doğrultusunda dün aldığı kararla Rus altın ithalatını yasaklarken, pek çok kuruluşa yönelik yeni yaptırımları duyurmuştu.