Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) bugün Eylül ayı ekonomi raporunu yayımladı. Banka, Alman ekonomisinin resesyona girdiğine dair artan işaretlerin olduğuna dikkat çekti. Aylık raporda reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) cari çeyrekte bir miktar düşmesi ve kış aylarında önemli ölçüde daralmasının söz konusu olduğu bildirildi.
Raporda uzman görüşlerinde yüksek enflasyon, enerji arzı ve maliyetlerden kaynaklı belirsizliklerin olduğuna dikkat çekildi. Bu durumunun her sektörü etkilediği belirtildi.
Ekonomist görüşlerinde ise bunun temel nedeni Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş sonucunda enerji arzındaki sıkıntılardan kaynaklandığı yer aldı.
Bundesbank, gaz arzının gelecek aylarda son derece gergin olacağını ifade etti. Diğer ülkelerden gaz teslimatı ve depolamada kaydedilen ilerleme sayesinde resmi gaz dağıtımından kaçınılabileceği eklendi.
Bu durumun tasarrufla birlikte evlerdeki gaz tüketiminde daha fazla azalma ile mümkün olabileceği paylaşıldı. Bu yılın dördüncü çeyreği ve gelecek yılın ilk çeyreği için ekonomik çıktıda bir düşüş bekleniyor.
Almanya’nın İş Gücü Piyasaları Dirençli Kalacak
Enerji arzındaki sıkıntılardan kaynaklı kimya endüstrisinde üretim keskin bir düşüşün yaşandığı vurgulandı. Tüketim malları imalatı, mobilya üreticileri ve ilaç endüstrisinde de sert düşüşlerin olduğuna işaret edildi.
Kötüleşen ekonomik beklentilere rağmen Bundesbank, Almanya’nın iş gücü piyasasının dirençli kalacağını aktardı.
1 Eylül 2022’de 9 Euro’luk bilet satışının sona ermesi ve tank indiriminin başlamasıyla birlikte benzin ve motorinde fiyat artışları yaşandığı iletildi.
Ekonomistler, enerji ve hizmet sektörüne yeni gelecek fiyat artışlarının enflasyonu yükselteceğini tahmin ediyor. Gaz vergisi ve ya elektrikte tavan fiyat uygulaması gibi üçüncü yardım paketinin, ancak yeni yılın başında tüketici fiyatlarına yansıyacağı ifade edildi.
Bundesbank’ın raporunda, Almanya enflasyonunun gelecek aylarda çift haneli rakamlara çıkacağı söylendi.
Alman Federal İstatistik Ofisi (Destatis) 6 Eylül’de Almanya’nın fabrika siparişi verilerini yayımlamıştı. Temmuz’da fabrika siparişi bir önceki aya göre yüzde 1,1 oranında düşmüş, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 13,6 oranında azalmıştı.
Almanya Ekonomisinde Ağustos Enflasyonu
Destatis’in 13 Eylül’de açıklanan Ağustos 2022 dönemine ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 oranında artmış, bir önceki aya göre ise artış yüzde 0,3 olmuştu.
Enflasyondaki yüksek seyri tetikleyen etmenlerin enerji arzında yaşanan sorunlar ve pandemi döneminde kırılan tedarik zincirinin hane halkı bütçesindeki devam eden baskılar olarak sıralanmıştı.
Söz konusu sebepler bütün olarak ele alındığında Almanya enflasyonu, 1990’lardan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.