Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması üzerine yaptırım uygulayan ilk ülke Almanya olmuştu. Enerjide Rus gazına yüksek oranda bağlı olan Almanya, karşı tarafa zarar verirken bir yandan da kendi ekonomisini yaralamış oldu.
Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü ekonomistlerinden Marcel Fratzscher, savaşın Almanya ekonomisi üzerindeki etkilerinin yıllarca süreceğini söyledi.
Avrupa’nın en büyük ekonomisinin, savaşın etkilerini en az 2025 yılına kadar hissedeceğini belirtti.
Ülkenin yıllardır ucuz Rus gazıyla zenginleştiğini, Şubat ayında patlak veren savaş sonrasında, bu konuda yeni arayışlara girdiğini anlattı.
Almanya Ekonomisi için Büyüme Beklentisini Düşürdü
Ukrayna’da altı aydan fazla zamandır devam eden savaşın Almanya ekonomisine çok fazla zarar verdiğini söyleyen Fratzscher, daha önce yüzde 4,5 olan büyüme beklentisini yüzde 1,5’e düşürdü.
Yüksek enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisinin bir süre daha devam edeceğini sözlerine ekledi.
Sendikaların eskisi kadar güçlü olmadığını, bu yıl yapılan yüzde 4,5’lik ücret artışının yaklaşık yüzde 8 enflasyonun altında olduğunu dile getirdi. Almanya’da enflasyon Temmuz ayında yıllık yüzde 7,5 seviyesinde.
Artan Fiyatlar için KDV İndirimi Yapılmıştı
Yüksek enerji fiyatları sene başından bu yana tüm dünyanın ortak sorunu haline geldi. Bunun yol açtığı enflasyon ise hükümetleri ve merkez bankalarını alarma geçiren daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıktı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, geçen hafta enerji fiyatlarıyla mücadele etmek için alınan kararı duyurdu.
Scholz, halkın yüksek enerji faturaları karşısında ezilmemesi için doğal gazda KDV oranını yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürdüğünü açıklamıştı.