Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Afrika’daki Çekirge İstilası Geçim Kaynakları için Benzeri Görülmemiş Tehdit Oluşturuyor

Afrika’da son 70 yılın en büyük çekirge istilası yaşanırken, bunun koronavirüsten daha fazla tehlikeli olduğunu vurgulandı.
Afrika’daki Çekirge İstilası Geçim Kaynakları için Benzeri Görülmemiş Tehdit Oluşturuyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Afrika kıtasının bazı ülkelerinde aylardır çekirge istilası krizi yaşanıyor. Doğu Afrika’daki Somali, Kenya, Sudan ve Etiyopya istilanın en yoğun şekilde yaşandığı ülkeler arasında başı çekiyor.

Geçtiğimiz haftalarda İran’a kadar gelen çekirgelerin Türkiye’ye de uğrayacağı olasılığı korku yaşatsa da, neyse ki beklenen olmadı. Gelelim asıl konumuza. Tüm dünya koronavirüs salgınıyla savaşırken, çekirgelerin bu virüsten daha tehlikeli olduğu vurgulanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) uyardı: İkinci çekirge istilası ilkinden 20 kat daha büyük olabilir.

İkinci Çekirge İstilasıÖncelikle çekirge istilası ne zaman, nerede başlamış kısaca hatırlayalım. Aylardır süren çekirge istilası ilk olarak Afrika kıtasında başladı. Etiyopya, Sudan, Somali, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kenya, Kuveyt, Pakistan ve son olarak İran’da görüldüğü biliniyor.

Bizim normal yaşadığımız yerdeki çekirgelerden çok farklı olan çöl çekirgeleri bulunduğu yere hızlı bir şekilde adapte olma ve çok hızlı üreme yeteneğine sahip. Her gün 150 km yol kat edebildiği bilinen çekirge sürüleri bir günde yaklaşık 35-40 bin kişiye yetecek kadar gıda sağlayacak tarım alanına zarar veriyor.

Bu durum gıda krizi tehlikesini doğururken, zaten yoksulluğun en yoğun hissedildiği Afrika’da görülmesi koronavirüsten bile daha fazla tehlike arz ettiğini gösteriyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, istilaların artmasının gıda güvenliği ve geçim kaynağı açısından benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturduğunu bildirdi.

GCM Yatırım Banner

Tanzanya, Kongo, Eritre gibi yerlerde de görülmeye başlanan çekirge istilası için yetkililer bir sonrakinin ilkinden 20 kat daha büyük olacağını söylüyor. Bunun gerekçesi olarak ise ikinci üreme sürecinin Haziran ve Temmuz dönemine denk gelmesi gösteriliyor.

Yapılan bilimsel araştırmalar çöl çekirgelerinin kendi vücut ağırlıkları veya daha fazla tüketim yaptığını ortaya koymuş. Bu canlılar yaprak, çiçek, tohum, ağaç kabuğu, sürüngen, meyve, mısır, pamuk, sebze ve yabani ot olmak üzere neredeyse tüm bitki örtüsüne zarar veriyor.

Uzmanlar son 70 yılın en büyüğü olan çekirge istilasının koronavirüsten bile daha tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Çekirgeler Koronadan Daha TehlikeliSöz konusu istilaların direkt iklim değişikliğiyle ilişkili olduğunu söyleyen uzmanlar, gıda krizi yaşanmaması için acilen önlem alınması gerektiğini söylüyor. İstilayla mücadele için öngörülen miktar 150 milyon dolar civarında. İklim Tahmin ve Uygulama Merkezi analisti Kenneth Mwangi, yeni gelecek olan sürülerin yetişkin sürülere kıyasla daha fazla zarar verdiğini söyledi.

FAO yaşam adına zaten büyük bir mücadele verilen bu ülkelerde yeni bir krizin kapıda olduğunu söylüyor. Koronavirüs salgını nedeniyle birçok ülkede sınır giriş-çıkışları kapatıldığı için Afrika’ya gitmesi gereken ilaç ve aşılar da yerine ulaşamıyor. FAO tarafından yapılan açıklamada;

FAO Çekirge İstilası Açıklama

En fazla risk taşıyan yerlerin; Etiyopya, Kenya, Somali, Sahel, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Güney Sudan olduğu açıklandı. İstilanın sadece Afrika’da sınırlı kalmadığı Afganistan ve Suudi Arabistan’ın bazı yerlerinde de tehdit oluşturduğu kaydedildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın