Ağustos ayında rekor seviyelere çıkan döviz kurları ve artan faizler beraberinde maliyet artışını ve yüksek enflasyonu getirdi. Yeni ekonomi programı çerçevesinde alınan önlemler her ne kadar dengelerin bir miktar düzelmesini sağlasa da birçok firma girdiği mali darboğazdan çıkmakta güçlük çekiyor.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın son açıkladığı rakama göre 846 şirket konkordato başvurusunda bulunmuştu. Bu şirketlere eklenenlerden bir diğeri ise Lades Piliç markasıyla bilinen, Adana merkezli Garip Tavukçuluk oldu.
Adana’da bölgenin ihracat şampiyonu Garip Tavukçuluk, Adana 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak konkordato talebinde bulundu.40 yıllık tavuk firması Garip Tavukçuluk da içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar sebebiyle konkordato başvurusunda bulundu. Adana merkezli firma artan faizler nedeniyle yükselen finansman maliyeti ve yem hammaddesi stokçuluğunu gerekçe olarak gösterdi. Mahkeme, şirkete 15 Ocak 2019 itibarıyla 3 aylık geçici süre verdi.
Adana’da 6 bin metre kare alan üzerinde kurulu olan Garip Tavukçuluk, yıllık 100 bin ton piliç eti işleme kapasitesine sahip. Bunun yanında 20 bin metrekare kapalı alana sahip damızlık işletmeleri, 400 bin adet/hafta kapasiteli kuluçkahane, 200 bin ton yem üretim kapasitesi ve çok sayıda yetiştirme çiftliği ile bölgenin en köklü ve ihracat şampiyonu firmaları arasında yer alıyor.
Planlama Şefi Serkan Dönmez, ekonomik sıkıntılardan dolayı konkordato talebinde bulunduklarını söyledi.İşlerini kaybetmek istemeyen işçi ve yetkililer yaptıkları eylemde, açıktan ölmek üzere olan 3 milyon canlı tavuk olduğunu aktardı. Şirket tarafından yapılan açıklamada 650 çalışan ve ailelerinin mağduriyetinin söz konusu olduğunu, insanların burada ekmek yemeye devam etmesi için devlet desteğine ihtiyaçları olduğu bildirildi. Planlama Şefi Serkan Dönmez ise konkordato taleplerinin kabul edildiğini fakat gereken desteği alamadıklarını söyledi. Hayvanları yemsiz bırakmak zorunda kaldıklarını ve ölme risklerinin bulunduğunu dile getirdi.
Firma çalışanları da bankaların artan faizlerinden ve yem stokçularından şikayetlerini belirtti.Şef olarak görev yapan Yılmaz Börçün, yem stokçularının fiyatları uçurduğunu ve bankaların faizleri neden bu kadar artırdığını sorgulayarak; “40 bin kesimden 120 bin kesime çıkmış, devletine kaynak oluşturmuş ve bu bölgenin ihracat şampiyonu olmuş bir firmadan bahsediyoruz burada. Basit bir fabrika değil burası.” şeklinde konuştu. Yüzlerce işçi işverenlerinin yanında olduklarını söyleyerek işi bırakmayıp, firma önünde yaptıkları eylem ile yetkililerden yardım talep etti.