Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

ABD’nin yen müdahalesinde Euro satışı dikkat çekti

ABD ile Japonya'nın yeni desteklemek amacıyla gerçekleştirdiği ortak döviz müdahalesine ilişkin ortaya çıkan yeni ayrıntılar, küresel döviz piyasalarında dikkat çekti.
ABD’nin yen müdahalesinde Euro satışı dikkat çekti
HABER GİRİŞ

Japonya Maliye Bakanlığı, Cuma günü ABD Hazine Bakanlığı ile koordineli şekilde yen alım müdahalesi gerçekleştirildiğini doğruladı. Financial Times’ın haberine göre ABD, bu operasyonda doğrudan dolar satmak yerine Euro karşılığında yen satın aldı.

Reuters’a konuşan bir piyasa kaynağı da ABD Hazine Bakanlığı’nın EUR/JPY paritesine müdahale ettiğini aktardı. Analistler, bu yöntemin Washington’ın yeni güçlendirmeyi desteklerken aynı zamanda doların genel olarak zayıflatılmasını istediği yönünde bir algı oluşmasını önlemeyi amaçladığını belirtti.

ABD’de enflasyonun hâlâ hedefin üzerinde seyretmesi nedeniyle doların değer kaybetmesinin fiyat baskılarını artırabileceği ve Fed’in faiz politikasını daha da zorlaştırabileceği ifade edildi.

MUFG Kıdemli Döviz Analisti Lee Hardman, mevcut enflasyon ortamında daha zayıf bir doların ABD açısından istenen bir gelişme olmayacağını söyledi. Barclays analistleri de Euro satılarak gerçekleştirilen müdahalenin, operasyonun yalnızca yeni desteklemeye yönelik olduğu mesajını verdiğini değerlendirdi.

Japon yeni, geçen hafta yaklaşık yüzde 4 değer kazanarak son iki yılın en güçlü haftalık performansını sergiledi. Dolar karşısında 40 yılın en düşük seviyesi olan 164’e kadar gerileyen yen, müdahalelerin ardından 157 seviyelerine kadar toparlandı. Euro ise yen karşısında kısa sürede 187 seviyesinden 180’in altına gerileyerek yüzde 4’ü aşan değer kaybı yaşadı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) verileri, Cuma günü ortak müdahalede yaklaşık 36,6 milyar dolarlık yen alımı yapılmış olabileceğine işaret etti. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB), ABD’nin Euro satarak müdahalede bulunduğu yönündeki haberler hakkında yorum yapmazken, konuya yakın bir kaynak ECB ile ABD Merkez Bankası (Fed) arasında bu konuda temas kurulduğunu belirtti.

Piyasalarda şimdi gözler, büyük merkez bankaları arasında yeni desteklemeye yönelik daha geniş kapsamlı bir koordinasyonun oluşup oluşmayacağına çevrildi.

HSBC analistleri, ECB’nin Euro satarak yen alımına katılmasının düşük olasılıklı ancak küresel döviz piyasaları açısından yüksek etkili bir gelişme olacağını değerlendirdi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/2Ç Kar/Zarar 17.84%-82.16%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.